Červený salátek pro zdraví

Chcete udělat něco pro vaše zdraví? Dejte si namísto běžných příloh tento salát, je výborný a plný vitamínů!

co budeme potřebovat:

  • 1 ks uvařené červené řepy
  • 1 cibuli
  • 1 mrkev
  • 3 ks kyselých okurek
  • 1 lžičku jablečného octa
  • ½ lžičky medu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • ¼ hlávky zelí
  • Sůl a zelenou cibulku podle chuti

postup přípravy:

Zelí, mrkev, okurky, cibuli i řepu nakrájíme nadrobno a spojíme v míse. Olej smícháme s octem, medem a touto zálivkou přelijeme zeleninu. Necháme v ledničce marinovat (ideálně pár hodin) a můžeme podávat.

Podle chuti můžeme přidat sůl, pepř a zelené bylinky.

Dietní salát Oliver

Vynikající oběd z něhož nepřiberete: Dietní salát „Oliver“ s výbornou jogurtovou zálivkou!

co budeme potřebovat:

  • 250 g uvařeného kuřecího masa (kuřecích prsou)
  • 150 g čerstvých okurek
  • 100 g kyselých okurek
  • 3 ks uvařených vajec
  • 2-3 lžíce bílého jogurtu s nižším obsahem tuku
  • Pár kapek olivového oleje
  • Sůl, pepř a pár kapek citrónové šťávy

postup:

Všechny přísady stačí jednoduše nakrájet a smíchat. Jogurt smícháme s olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Přimícháme k salátu a můžeme podávat.

Salát z marinovaného zelí plný vitamínů

co budeme potřebovat:

  • 2 kg zelí
  • 400 g mrkve
  • 4 stroužky česneku

na marinádu:

  • 150 ml rostlinného oleje
  • 75 ml octa (9%)
  • 2 lžíce soli
  • 3 lístky bobkového listu
  • 5-6 kousků celého pepře
  • 500 ml vody

postup přípravy:

Zelí a mrkev očistíme. Zelí nakrájíme na tenké proužky, mrkev nastrouháme a česnek nasekáme nadrobno. Zeleninovou směs navrstvíme do uzavíratelné sklenice (přibližně 3 litrové).

Všechny ingredience na marinádu spojíme v hrnci, přendáme na plamen a vaříme přibližně 5 minut. Potom sejmeme z plamene, necháme chvíli vychladnout a nalijeme do sklenice k zelí. Necháme odležet přes noc a druhý den si můžeme pochutnávat.

Salát skladujeme v uzavřené nádobě v ledničce – díky octu vydrží skutečně dlouho.