Červený salátek pro zdraví
Chcete udělat něco pro vaše zdraví? Dejte si namísto běžných příloh tento salát, je výborný a plný vitamínů!
co budeme potřebovat:
- 1 ks uvařené červené řepy
- 1 cibuli
- 1 mrkev
- 3 ks kyselých okurek
- 1 lžičku jablečného octa
- ½ lžičky medu
- 2 lžíce řepkového oleje
- ¼ hlávky zelí
- Sůl a zelenou cibulku podle chuti
postup přípravy:
Zelí, mrkev, okurky, cibuli i řepu nakrájíme nadrobno a spojíme v míse. Olej smícháme s octem, medem a touto zálivkou přelijeme zeleninu. Necháme v ledničce marinovat (ideálně pár hodin) a můžeme podávat.
Podle chuti můžeme přidat sůl, pepř a zelené bylinky.
Dietní salát Oliver
Vynikající oběd z něhož nepřiberete: Dietní salát „Oliver“ s výbornou jogurtovou zálivkou!
co budeme potřebovat:
- 250 g uvařeného kuřecího masa (kuřecích prsou)
- 150 g čerstvých okurek
- 100 g kyselých okurek
- 3 ks uvařených vajec
- 2-3 lžíce bílého jogurtu s nižším obsahem tuku
- Pár kapek olivového oleje
- Sůl, pepř a pár kapek citrónové šťávy
postup:
Všechny přísady stačí jednoduše nakrájet a smíchat. Jogurt smícháme s olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Přimícháme k salátu a můžeme podávat.
Salát z marinovaného zelí plný vitamínů
co budeme potřebovat:
- 2 kg zelí
- 400 g mrkve
- 4 stroužky česneku
na marinádu:
- 150 ml rostlinného oleje
- 75 ml octa (9%)
- 2 lžíce soli
- 3 lístky bobkového listu
- 5-6 kousků celého pepře
- 500 ml vody
postup přípravy:
Zelí a mrkev očistíme. Zelí nakrájíme na tenké proužky, mrkev nastrouháme a česnek nasekáme nadrobno. Zeleninovou směs navrstvíme do uzavíratelné sklenice (přibližně 3 litrové).
Všechny ingredience na marinádu spojíme v hrnci, přendáme na plamen a vaříme přibližně 5 minut. Potom sejmeme z plamene, necháme chvíli vychladnout a nalijeme do sklenice k zelí. Necháme odležet přes noc a druhý den si můžeme pochutnávat.
Salát skladujeme v uzavřené nádobě v ledničce – díky octu vydrží skutečně dlouho.