Lehký zelný salát

co budeme potřebovat:

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce, oloupaných a rozmačkaných
  • 1 jablko oloupané a nastrouhané
  • 1 ks celeru
  • 1 ks petržele
  • 1 plechovku sterilovaného hrášku a mrkve (případně můžete použít mraženou a uvařenou zelenniu)
  • 4 ks kyselých okurek nakráajných na kousky
  • 1 lžíci citrónové šťávy
  • 2 kelímky nízkotučného jogurtu
  • 2 lžičky olivového oleje
  • ½ cibulky
  • Sůl a pepř
  • Volitelné: pár vlašských ořechů

postup přípravy:

Brambory uvaříme spolu s očištěným celerem a petrželkou. Potom všechnu zeleninu protlačíme přes lis na brambory. Cibulku jsem si krátce orestovala na suché pánvi, přidala jsem k bramborám a zelenině. Pak přidáme i hrášek, mrkev, okurky a dobře promícháme. Jogurt si smícháme s olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí, pepřem a vmícháme do salátu. Podáváme s masíčkem, nebo třeba do něj vmíchejte dietní šunku a máte super večeři. Já do salátu obvykle vmíchám i jedno nastrouhané jablíčko a pár vlašských ořechů. Získá ještě lepší chuť.

Německý okurkový salát

Německý okurkový salát s výbornou zálivkou: Bez octa, dietní a pokud si přidáte, uděláte velmi dobře!

co budeme potřebovat:

  • 1 větší salátovou okurku
  • 1 velkou rajče
  • ½ cibule

na zálivku:

  • ½ šálku bílého jogurt (obsah tuku kolem 3%)
  • ½ – ¾ lžíce najemno nasekenáho čerstvého kopru
  • citrónovou šťávu
  • špetku soli a pepře
  • kapku medu (volitelné)

postup přípravy:

Okurku oloupeme a nakrájíme na kolečka, stejně nakrájíme i rajče a cibuli. V misce smícháme jogurt s koprem, citrónovou šťávou, pepřem a solí. Zálivku jednoduše smícháme se zeleninou a necháme chvíli odležet v ledničce. Můžeme doladit kapkou medu.

článek pokračuje na další stránce..