Lehký zelný salát
co budeme potřebovat:
- 1 kg brambor uvařených ve slupce, oloupaných a rozmačkaných
- 1 jablko oloupané a nastrouhané
- 1 ks celeru
- 1 ks petržele
- 1 plechovku sterilovaného hrášku a mrkve (případně můžete použít mraženou a uvařenou zelenniu)
- 4 ks kyselých okurek nakráajných na kousky
- 1 lžíci citrónové šťávy
- 2 kelímky nízkotučného jogurtu
- 2 lžičky olivového oleje
- ½ cibulky
- Sůl a pepř
- Volitelné: pár vlašských ořechů
postup přípravy:
Brambory uvaříme spolu s očištěným celerem a petrželkou. Potom všechnu zeleninu protlačíme přes lis na brambory. Cibulku jsem si krátce orestovala na suché pánvi, přidala jsem k bramborám a zelenině. Pak přidáme i hrášek, mrkev, okurky a dobře promícháme. Jogurt si smícháme s olivovým olejem, citrónovou šťávou, solí, pepřem a vmícháme do salátu. Podáváme s masíčkem, nebo třeba do něj vmíchejte dietní šunku a máte super večeři. Já do salátu obvykle vmíchám i jedno nastrouhané jablíčko a pár vlašských ořechů. Získá ještě lepší chuť.
Německý okurkový salát
Německý okurkový salát s výbornou zálivkou: Bez octa, dietní a pokud si přidáte, uděláte velmi dobře!
co budeme potřebovat:
- 1 větší salátovou okurku
- 1 velkou rajče
- ½ cibule
na zálivku:
- ½ šálku bílého jogurt (obsah tuku kolem 3%)
- ½ – ¾ lžíce najemno nasekenáho čerstvého kopru
- citrónovou šťávu
- špetku soli a pepře
- kapku medu (volitelné)
postup přípravy:
Okurku oloupeme a nakrájíme na kolečka, stejně nakrájíme i rajče a cibuli. V misce smícháme jogurt s koprem, citrónovou šťávou, pepřem a solí. Zálivku jednoduše smícháme se zeleninou a necháme chvíli odležet v ledničce. Můžeme doladit kapkou medu.
článek pokračuje na další stránce..