Česneková polévka proti chřipce a zánětům
potřebujeme:
1 hlávku česneku
6 brambor nakrájených na kostky
1 lžíci másla nebo oleje
1 lžičku mletého kmínu
Mojaránku
1 lžíci vegety – ideální domácí
2 lžíce mouky
petrželku
Asi 1,5 l vývaru nebo obyčejné vody se 2 kostkami bujóny
Sůl a pepř podle chuti
dále:
2-3 krajíce chleba nakrájený na kostičky
strouhaný sýr
postup:
V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm prolisovaný česnek. Poprášíme moukou, promícháme a zalijeme vodou s bujónem nebo vývarem. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme doměkka (čím více necháte brambory rozvařit, tím bude polévka hustší).
Pak polévku sejmeme z plamene, dochutíme ji vegetou, kmínem, majoránkou a solí, přidáme petrželku a vše spolu rozmixujeme.
Chléb nakrájíme na kostičky a na oleji dokřupava osmahneme. Opečený chléb dáme do každé porce až těsně před podáváním. Polévku můžeme servírovat i ve vydlabaném bochníku a výborně chutná i s přidaným strouhaným sýrem.
Rajčatová polévka proti zánětům
potřebujeme:
1 hrst cherry rajčat
130 ml zeleninového vývaru
1 cibuli
2 stroužky česneku
2 lžičky kurkumy
1 lžičku kokosového oleje (můžeme použít i zeleninový olej)
½ lžičky mořské soli
1 lžičku sušené bazalky
1 lžíci jablečného octa
½ lžičky pepře čerstvě namletého
postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji spolu s česnekem po dobu jedné minuty.
K cibulce a česneku přidáme cherry rajčata (můžete je oošúpať nebo uvařit i se slupkou), kurkumu a vaříme, dokud rajčata nepustí šťávu a zcela nezměknou. Potom přidáme rajčata z konzervy i se šťávou, ocet, vývar a bazalku. Přivedeme do varu a vaříme přibližně 6 minut. Potom celou směs přendáme do mixéru a rozmixujeme. Osolíme, opepříme a můžeme podávat. Ozdobíme zelenou cibulkou nebo čerstvou bazalkou.
Silná polévka na bolavé hrdlo
potřebujeme:
2 lžíce másla nebo sádla
1,5 hlávky česneku + pár stroužků na závěr
5 – 6 středně velkých brambor
1L vývaru
2 lžíce oleje
Koření – bobkový list, pepř, sůl
Celozrnná bageta nebo chlebíček
Na servírování:
Opečený chléb, nebo bageta (také můžeme potřít česnekem)
Nastrouhaný sýr (přidá polívčičku na chuti)
postup:
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme.
V hrnci na plameni rozpustíte máslo, přidáme brambory a necháme smažit zhruba 2 minuty.
K bramborám přidáme česnek (celé stroužky), bobkový list, pepř a sůl.
Promícháme a přilijeme vývar. Vaříme asi 20 minut, dokud se brambory neuvaří. Když jsou brambory uvařené, vyjmeme z hrnce bobkový list a polévku rozmixujeme mixérem do jemné konzistence. Přidat můžeme ještě pár stroužků česneku. Kolik stroužků přidáte, takovou sílu bude polévka mít, raději průběžně ochutnávejte, abyste to se silou nepřehnali.
Promícháme a můžeme podávat.
Poznámka: Polévka obsahuje skutečně hodně česneku a proto by ji měli osoby trpící nízkým tlakem konzumovat s mírou, případně ubrat množství česneku.
Pokračování na další straně…