Česneková polévka proti chřipce a zánětům

potřebujeme:

1 hlávku česneku

6 brambor nakrájených na kostky

1 lžíci másla nebo oleje

1 lžičku mletého kmínu

Mojaránku

1 lžíci vegety – ideální domácí

2 lžíce mouky

petrželku

Asi 1,5 l vývaru nebo obyčejné vody se 2 kostkami bujóny

Sůl a pepř podle chuti

dále:

2-3 krajíce chleba nakrájený na kostičky

strouhaný sýr

postup:

V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm prolisovaný česnek. Poprášíme moukou, promícháme a zalijeme vodou s bujónem nebo vývarem. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme doměkka (čím více necháte brambory rozvařit, tím bude polévka hustší).

Pak polévku sejmeme z plamene, dochutíme ji vegetou, kmínem, majoránkou a solí, přidáme petrželku a vše spolu rozmixujeme.

Chléb nakrájíme na kostičky a na oleji dokřupava osmahneme. Opečený chléb dáme do každé porce až těsně před podáváním. Polévku můžeme servírovat i ve vydlabaném bochníku a výborně chutná i s přidaným strouhaným sýrem.

Rajčatová polévka proti zánětům

potřebujeme:

1 hrst cherry rajčat

130 ml zeleninového vývaru

1 cibuli

2 stroužky česneku

2 lžičky kurkumy

1 lžičku kokosového oleje (můžeme použít i zeleninový olej)

½ lžičky mořské soli

1 lžičku sušené bazalky

1 lžíci jablečného octa

½ lžičky pepře čerstvě namletého

postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji spolu s česnekem po dobu jedné minuty.

K cibulce a česneku přidáme cherry rajčata (můžete je oošúpať nebo uvařit i se slupkou), kurkumu a vaříme, dokud rajčata nepustí šťávu a zcela nezměknou. Potom přidáme rajčata z konzervy i se šťávou, ocet, vývar a bazalku. Přivedeme do varu a vaříme přibližně 6 minut. Potom celou směs přendáme do mixéru a rozmixujeme. Osolíme, opepříme a můžeme podávat. Ozdobíme zelenou cibulkou nebo čerstvou bazalkou.

Silná polévka na bolavé hrdlo

potřebujeme:

2 lžíce másla nebo sádla

1,5 hlávky česneku + pár stroužků na závěr

5 – 6 středně velkých brambor

1L vývaru

2 lžíce oleje

Koření – bobkový list, pepř, sůl

Celozrnná bageta nebo chlebíček

Na servírování:

Opečený chléb, nebo bageta (také můžeme potřít česnekem)

Nastrouhaný sýr (přidá polívčičku na chuti)

postup:

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme.

V hrnci na plameni rozpustíte máslo, přidáme brambory a necháme smažit zhruba 2 minuty.

K bramborám přidáme česnek (celé stroužky), bobkový list, pepř a sůl.

Promícháme a přilijeme vývar. Vaříme asi 20 minut, dokud se brambory neuvaří. Když jsou brambory uvařené, vyjmeme z hrnce bobkový list a polévku rozmixujeme mixérem do jemné konzistence. Přidat můžeme ještě pár stroužků česneku. Kolik stroužků přidáte, takovou sílu bude polévka mít, raději průběžně ochutnávejte, abyste to se silou nepřehnali.

Promícháme a můžeme podávat.

Poznámka: Polévka obsahuje skutečně hodně česneku a proto by ji měli osoby trpící nízkým tlakem konzumovat s mírou, případně ubrat množství česneku.

Pokračování na další straně…