4. Klidná mysl a lepší nálada

Pokud chůze zlepšuje symptomy deprese u pacientů s těžkými depresivními poruchami, jen si představte, jak snadno to může pomoci vyrovnat se se špatnou náladou nebo vyčerpáním. A radostná procházka s kamarádem, milovaným člověkem, zda pejskem znásobí pocit štěstí a zlepší vaši náladu! Můžeme tedy směle prohlásit, že chůze má pozitivní vliv na psychické zdraví člověka.

5. Dodává energii

Existují důkazy, že intenzivní chůze může mít stejné účinky jako šálek kávy. Studie prokázaly, že 10 minut chůze nahoru a dolů po schodech, mělo za následek pocit přílivu energie. Toto cvičení pomohlo zvýšit pocit bdělosti a překonat únavu.

6. Zvětšuje objem plic

Chůze je aerobní cvičení, které zvyšuje tok kyslíku v krevním řečišti a pomáhá při pohybech plic, jakož i při odstraňování toxinů a odpadu. Z důvodu lepšího a hlubšího dýchání mohou být také zmírněny některé příznaky spojené s onemocněním plic.

7. Zlepšené trávení

30 minut chůze každý den významně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva v budoucnosti. Zároveň ale zlepšuje trávení a je prevencí zácpy tím, že pomáhá regulovat naše střevní pohyby.

8. Pozitivní účinky na pankreas

Možná tomu neuvěříte, ale chůze se ukázala být mnohem účinnějším nástrojem prevence cukrovky jako běh. Tento výzkum ukazuje, že skupina „chodce“ prokázala zlepšení glukózové tolerance téměř šestkrát vyšší (to znamená, že cukr v krvi se mnohem lépe absorbuje buňkami).

Pokračování na další straně