postup:

Dva dny před přípravou namočíme kolena, kopyta a kůže do silného slaného roztoku (voda + sůl) a uložíme ho do ledničky.

Po dvou dnech kousky masa vyjmeme z roztoku a dobře je omyjeme. Dáme je do většího (asi 5-litrového) hrnce a zalijeme čistou studenou vodou. Dáme vařit.

(Rychlejší cesta: Kolena, kopyta a kůže předem nenamáčíme ve slaném nálevu, jen je dobře očistíme, omyjeme a dáme vařit.

Do hrnce ke kopytům, kolenům a kůžím přidáme černé a nové koření, bobkové listy a větvičky tymiánu. Když voda začne vřít, zmírníme plamen. Přidáme očištěné cibule překrojené na poloviny a očištěné stroužky česneku. Osolíme a přikryjeme pokličkou.

Huspeninu na mírném ohni vaříme asi dvě hodiny. Průběžně odstraňujeme tvořící se pěnu. Nemícháme. Když se maso začne trochu oddělovat od kosti, přidáme umytou vepřovou plec a omytou očištěnou mrkev, petržel a celer. Dále pomalu vaříme na mírném plameni.

Protože zeleninu budeme potřebovat na servírování huspeniny, nenecháme ji úplně rozvařit. Když je uvařená, opatrně ji vyjmeme a odložíme.

V částečně zakrytém hrnci huspeninu vaříme, dokud se maso zcela neoddělí od kosti, což bude trvat nejméně čtyři hodiny.

Když máme pocit, že je uvařená, podle chuti ji dosolíme a přidáme do ní pár lžic octa. Jestli je huspenina dostatečně hustá, zjistíme tak, že si malé množství odebereme na talířek a prsty vyzkoušíme, zda se lepí. Na talířku na chladném místě by měla za pár minut ztuhnout.

Uvařenou zeleninu nakrájíme na úhledné kousky. Maso necháme trochu vychladnout a rovněž ho nakrájíme na menší kostky. Zeleninu i maso – můžeme přidat i polovinu natvrdo uvařeného vejce – rozdělíme do hlubokých talířů nebo misek a zalijeme přeceděnou huspeninou.

Necháme vychladnout a odložíme do lednice, aby huspenina dokonale ztuhla. Pak ji vyklopíme na mělký talíř, ozdobíme kolečky cibule a petrželkou. Podáváme s octem a čerstvým chlebem.

zdroj: tojenapad.sk