Pokud jste právě podali větší sportovní výkon a nebolí vás nohy, vděčíte za to dobrému stavu chrupavek. Pokud jsou v pořádku, pevné, hladké a elastické, mezi klouby vzniká minimální tření (ještě menší tření než při klouzání dvou kostek ledu po sobě).

Stačí však malé poškození a proces záhuby se odstartuje. Chrupavka se totiž začne měnit na jakýsi smirek, devastující nejen sebe, ale později i kloub a své okolí. Aby k tomu nedošlo, potřebuje vaše tělo právě dostatek kolagenu.

Je huspenina opravdu pouze zdravá?

Určitě se najdou skeptici, kteří budou tvrdit, že konzumací huspeniny sice získáme kolagen, ale za cenu zvýšeného příjmu tuku a s tím spojeného cholesterolu.

Zde si dovolíme oponovat. Přebytečný tuk se usazuje na povrchu huspeniny a je ho tak možné snadno odstranit.

V samotném čistém aspiku se tuk nenachází vůbec. Pečlivým odstraněním tuku ze samotného masa (zejména kůží) ještě před vařením se navíc dá obsah tuku významně omezit.

Pro zdraví prospěšným účinkům huspeniny lze přičíst i její samotnou konzumaci, nakolik se jako příloha používá zejména cibule, křen, kvašené okurky či kvašené zelí, což jsou všechno zdroje vitamínů a vitálních enzymů.

článek pokračuje na další stránce…