Chcete-li lépe pochopit důležitost tohoto vitamínu, zde jsou jeho nejvýznamnější zdravotní přínosy:

1) Předchází srdečním onemocněním a mrtvici

Vzhledem k tomu, že srdeční onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí v západních zemích, včetně České republiky, měli byste se začít aktivně starat o ochranu vašeho srdce.

Nový výzkum zjistil, že zvýšené hladiny homocysteinu jsou vyšším rizikovým faktorem srdečních onemocnění než cholesterol.

Tato nebílkovinná aminokyselina způsobuje v cévách zánět. Dochází k tomu zejména tehdy, když tělu chybí vitamin B12. Jinými slovy, tento vitamín snižuje hladiny homocysteinu a tím i riziko srdečních onemocnění a mozkové příhody.

2) Zabraňuje poškození nervů

Nervy jsou přirozeně pokryty myelinovým obalem, jehož základním účelem je chránit nervy před poškozením toxiny a volnými radikály.

Bez tohoto ochranného krytu mohou být nervy snadno poškozeny. Jejich odumírání vede k následným poruchám nervového systému.

Je to proto, že mrtvé nervy zastavují přenos signálů z a do mozku.

3) Dodává energii

Vitamín B12 stimuluje produkci energie tím, že udržuje vaše buňky šťastné, zdravé a vyživované. Při jeho nedostatku vaše buňky hladoví, čímž pociťujete únavu a slabost.

Metabolismus potřebuje vitamin B12 na to, aby přeměňoval sacharidy na využitelnou glukózu – která se podstatnou měrou podílí na tvorbě energie.

Proto, pokud trpíte nedostatkem vitamínu B12, máte velkou pravděpodobnost, že budete často unavení.

4) Pomáhá trávení

Tento vitamín pomáhá při tvorbě trávicích enzymů, čímž napomáhá rozpadu potravin v žaludku a podporuje zdravý metabolismus.

Podporuje zdravé střevní bakterie a odstraňuje škodlivé bakterie v trávicím systému. Tím předchází zánětlivému onemocnění střev, přemnožení kvasinky kandidy a jiným poruchám trávení.

5) Pomáhá produkovat erytrocyty a předchází anémii

Jelikož tento vitamín napomáhá tvorbě erytrocytů, dokáže zabránit vzniku megaloblastické anémii, která se projevuje slabostí a chronickou únavou.

6) Je dobrý na kosti

Vitamin B12 se doporučuje pacientům s osteoporózou a všem, kteří trpí onemocněními kostí, protože mají vyšší hladinu homocysteinu než pacienti se zdravými kostmi.

Jak jsme již zmínili, vitamin B12 může snížit hladinu homocysteinu, což z něj dělá skvělý doplňek pro tyto lidi.

Přírodní zdroje vitamínu B12 – strana 4