3) Svalová slabost

Pokud jsou vaše svaly slabé, že při držení nákupních tašek cítíte jako by měly stovky kil, pravděpodobně jsou ochuzeny o množství kyslíku z erytrocytů.

Nesprávné okysličování svalových buněk a nedostatek vitaminu B12 může způsobit necharakteristickou svalovou slabost.

Může to být důvod, proč už déle nejste schopni nosit nákupní tašky, těžkou kabelku či jiné těžké předměty.

4) Bledá pokožka

Měli jste kdysi hezkou růžovou tvář, která signalizovala vaše dobré zdraví, ale nyní jste bledí se žlutým zabarvením pokožky?

Může to být způsobeno nedostatkem vitamínu B12, což znamená nedostatek erytrocytů, na tvorbě kterých se vitamín B12 přímo podílí.

Výsledkem je, že vaše tělo produkuje více bilirubinu, který mění růžovou pleť na bledý vzhled.

5) Brnění končetin

Nedostatečné množství vitamínu B12 může způsobit pocity mravenčení v horních i dolních končetinách (odborně se to nazývá parestézie).

Obvykle jde o pocity brnění, píchání nebo necitlivosti těla, především v prstech na rukou a nohou. Někdy se může vyskytnout i pocit elektrických šoků v důsledku poškození nervů.

Nedostatek tohoto vitamínu znamená sníženou produkci erytrocytů, což má za následek nízké hladiny kyslíku nejen ve svalech, ale i v nervových tkáních.

6) Nevysvětlitelná únava

Pravidelně spíte a stále jste unavení? Může to být další znak nedostatku vitaminu B12.

Tato nevysvětlitelná únava dochází z důvodu snížené tvorby erytrocytů v těle, což vede k tomu, že do vašich orgánů se nepřenáší kyslík v dostatečném množství.

7) Problémy s očima

Dlouhodobý nedostatek vitaminu B12 může dokonce poškodit váš zrak a způsobit změny ve vidění.

Zřídka způsobuje optickou neuropatii tím, že se poškodí oční nerv, což pak vede ke snížení centrálního vidění, rozmazanému nebo zdvojenému vidění, citlivosti na světlo nebo stín.

Doplňky výživy vám dokáží pomoci obnovit vaše vidění.

Zdravotní přínosy vitaminu B12 – strana 3