5. Stimulují mozek
Cholin obsažený ve vajíčkách je součástí membrán nervových buněk. Je také nezbytný při syntéze dalších látek důležitých pro váš mozek.
Přes 90% obyvatelstva má dnes ve stravě nedostatek živin, které jsou potřebné pro dostatečnou tvorbu neurotransmiterů.
Studie ukázaly, že nedostatek cholinu způsobuje neurologická onemocnění a zhoršuje kognitivní schopnosti.
6. Zlepšují kvalitu zubů a kostí
Vajíčka patří vedle slunečním záření mezi jeden z nejvydatnějších zdrojů vitamínu D, který je potřebný pro dobrou kondici svalů a kostí.
Vitamin D zlepšuje absorpci a využití vápníku z jídla. Je také důležitý pro srdce, střeva a celkový metabolismus.
7. Zkvalitňují pokožku a vlasy
Nemůžete očekávat, že budete mít kvalitní vlasy a pokožku bez látek nacházejících se ve vajíčkách.
Jde hlavně o vitamíny B2, B5 a B12.
8. Zlepšují zrak
Vaječné žloutky obsahují lutein a zeaxantin.
Tyto látky snižují riziko vzniku věkem podmíněné makulární degenerace a kataraktů, které jsou dvěma hlavními příčinami špatného vidění a slepoty ve vyšším věku.
Podle studie publikované v Americkém žurnálu klinické výživy, pravidelná konzumace vaječných žloutků zvyšuje hladinu zeaxanthinu v těle o 114 až 142%. Hladiny luteinu vzrostou o 28 až 50%.
Pokračování na další straně