Velmi užitečné cvičení pro posílení zádových svalů. Při špatném držení těla, revmatismu a chronických bolestech lepší nenajdete. Naučit se ho nebude problém. Zaujměte statickou polohu, jak je znázorněno na obrázku.

Hlavu otočte na opačnou stranu, než je směr rotace. Loktem se dotkněte nohy. Tyto triky pomohou zvýšit efektivitu provádění.

Úklony

Tento cvik má velký léčebný efekt. Posiluje bedra, protahuje šlachy. Provádí se ve stoje, nohy dejte na dvojitou šířku ramen, paže zvednuté do stran. Aniž byste pohnuli rukama, ukloňte se na pravou stranu.

Proveďte několik cyklů dýchání (nádech − výdech) a dotkněte se kotníku levé nohy. Vraťte se do výchozí pozice. Totéž proveďte na druhou stranu, opakujte 5−6 krát na každou stranu. Na konci cvičení proveďte kompenzační záklon.

Nebuďte líní a provádějte tato cvičení každé ráno. Zdravá záda jsou zárukou pevného zdraví. Pokud máte katastrofální nedostatek času, provádějte cvičení pro krásné držení těla, aniž byste opustili pracoviště.

Pamatujte si, že když cvičení nepomáhá a chronická bolest zad přetrvává − poraďte se s lékařem! Pokud byl tento článek užitečný, informujte o tom své přátele!