6) Boj s cukrovkou

V současnosti je chia zkoumána jako potenciální přírodní lék proti cukrovce typu 2 a to díky své schopnosti zpomalovat trávení.

Želatinový obal, který kolem sebe vytvářejí chia semínka při styku s tekutinou, zabraňuje prudkým výkyvům krevního cukru.

7) Bez lepku a bez zrn

Chia neobsahuje lepek. Pokud vás trápí celiakie nebo pokud jen dodržujete bezlepkovou dietu, tak vás potěší fakt, že chia semínka si můžete bez obav vychutnat.

8) Bohatý zdroj omega-3

Jak jsme již uvedli v úvodu článku, chia semínka jsou velmi bohatá na omega-3 kyseliny, konkrétně na formu ALA (kyselina alfa-lipoová). V jedné porci (28 gramů) se jí nachází až 5 gramů.

Omega-3 mastné kyseliny jsou nepostradatelné pro správnou činnost mozku a koncentraci.

9) Silné antioxidanty

Cha semínka obsahují silné antioxidanty chránící před volnými radikály, stárnutím a rakovinou.

Fakt, že je v nich tolik antioxidantů, zaručuje i jejich dlouhou skladovatelnost – bez chlazení vydrží v dobrém stavu i 2 roky.

10) Minerály

Jedna porce chia semínek poskytuje 18% denní dávky vápníku, 35% fosforu, 24% hořčíku a okolo 50% manganu.

Tyto vitální minerály chrání před vysokým krevním tlakem, udržují zdravou váhu, zaručují dostatek energie během dne a podporují metabolismus.

Slovo na závěr

Výzkum provedený na top univerzitách v USA potvrdil, že chia semínka jsou extrémně cenným zdrojem výživy.

Chia semínka byla součástí stravy Aztéků a Mayů. Tato zázračná semínka dokonce tvořila základní součást vybavení na přežití u aztéckých bojovníků.

Jedna hrst chia semínek údajně dokázala udržet člověka při síle i 24 hodin.