Zabraňuje vzniku ledvinových kamenů

Pokud pravidelně konzumujete černou ředkev, zabráníte tak tvorbě částic písku v ledvinách, které se časem usazují a způsobují spoustu nepříjemností. Černá ředkev smíchaná s medem je výborná jako očista nejen pro játra, ale i pro ledviny.

Tři recepty z černé ředkve

Sirup z černé ředkve: Je to účinnější než jakýkoli lék proti kašli a sirup. Vyčistěte černou ředkev, nakrájejte na poloviny a potom ji nařízněte najemno. Dejte ji do mísy a pak ji polijte velkým množstvím medu. Nechte stát 24 hodin a potom ji užívejte 3krát denně po lžičkách lžičkou. Med výrazně zmírňuje ošklivý kašel, ale je také vynikající látkou pro děti, které mají problém s růstem.

Ředkvičková šťáva: Vyčistěte, nakrájejte ji na kostky a stiskněte ovocným lisem. Potom přidejte mrkev, celer a petržel, odšťavněte je a smíchejte se šťávou z ředkvičky. Pijte pohár tohoto zdravého léku každý den. Je to dobré pro ty, kteří trpí astmatem nebo alergiemi či bolestí břicha.

Surová černá ředkvička: Nakrájejte ředkvičku na jemné tenké plátky, mírně osolte, nechte stát 10-20 minut, aby pustila trochu šťávy. Pokapejte olivovým olejem a několika kapkami jablečného octa. Dostáváme velmi zdravé a chutné občerstvení.

Jak pěstovat černou ředkev

Osivo se vysévá v letních měsících od července až do první poloviny srpna. Nevysievajte ji do půdy čerstvě vyhnojená chlévskou mrvou. Vlivem hnoje bude červivé, praskat a nepotěší vás ani svou nepřiměřeně pálivou chutí.

Dejte si záležet a půdu pro ředkev dobře připravte. Měla by být lehká, dostatečně hluboká a dobře zásobená humusem. Rozhodně využijte svůj kvalitní kompost.

Správná zálivka je také důležitá. Pokud nebude dostatečná a pravidelná, dopěstujete duté, jakoby houbovité kořeny. Snažte se proto udržovat záhon s ředkvičkami dostatečně vlhký a vláčný. Sklizeň se sklízí na podzim – koncem října až v listopadu.

Vydrží až 6 měsíců

Při teplotě kolem 0 ° C a dostatečné (asi 90 – 95%) vlhkosti ji lze skladovat až 6 měsíců.

Zdroj:Dobrenoviny.sk