Rajčatová polévka s masovými knedlíčky a cizrnou

potřebujeme:

400 g mletého hovězího masa

1 pohár cizrny (namočeného předtím ve vodě)

3 brambory

1 mrkev

1 cibuli

3 stroužky česneku

1 menší sladkou papriku

2 polévkové lžíce rajčatového protlaku

rostlinný olej (na smažení)

sůl a pepř (dle chuti)

postup:

Odhadované množství – 4 litry. Cizrna uvaříme v osolené vodě do měkka. Z mletého masa vymodelujeme menší knedlíčky a přidáme je k cizrny.

Připravíme opražené zeleninu; Cibuli a mrkev nakrájíme na malé kostičky a osmahneme. Přidáme nadrobno nakrájenou sladkou papriku a česnek s rajčatovým protlakem, podusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut (pravidelně mícháme, aby nepřipálilo).

Opražené zeleninu přidáme k vařenému cizrny a knedlíčky. Přidáme brambory nastrouhané na velkém struhadle, posolíme, opepříme, když polévka sevře, podusíme ji ještě na mírném ohni asi 20 minut, potom odstavíme a necháme ji 10 minut odstát.
Při podávání posypeme bylinkami.

Solanka po „sibiřský“ s houbami

potřebujeme:

300 g hovězího masa

200 g uzené klobásy

200 g šunky

1 cibuli

200 g hřibů (použiji předem uvařené václavkou)

2 kvašené okurky

150 g vypeckovaných oliv

2 rajčata

2 polévkové lžíce rajčatového protlaku

sůl a pepř (dle chuti)

rostlinný olej (na smažení)

1 citrón

postup:

Odhadované množství 3 – 3,5 litru. V osolené vodě připravíme vývar z hovězího masa, maso vyjmeme, nakrájíme na menší kousky a hned vložíme zpět do hrnce spolu s houbami. Opepříme.

Připravíme opražené zeleninu; Cibuli nakrájíme, osmahneme dozlatova, přidáme nakrájenou šunku a uzenou klobásu, vše spolu smažíme přibližně 5 minut, přidáme nakrájená rajčata bez slupky a rajčatový protlak, dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut.

Opražené zeleninu vložíme do hovězího vývaru, přidáme nakrájené okurky a olivy, necháme sevřít, odstavíme a necháme solanku odstát přibližně 20 minut. Při podávání každý talíř ozdobíme plátkem citronu.

Výborné se zakysanou smetanou a podrcených bylinkami.

Kuřecí polévka se sýrovými knedlíčky a zeleným hráškem

potřebujeme:

300 g kuřecích prsou

1 mrkev

3 brambory

za menší hrst hrášku (použiji čerstvý)

1 cibuli

50 g sýra

1 vejce

4 polévkové lžíce mouky (může být i více nebo méně, závisí na druhu mouky)

sůl a pepř (dle chuti)

Rostlinný olej (na smažení)

postup:

V osolené vodě uvaříme vývar z kuřecích prsou, maso vykostěna, pokrájíme a vrátíme hned zpět do vývaru.
Brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do vývaru.

Připravíme opražené zeleninu; Osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájenou mrkev (nebo nastrouhanou na struhadle).

Opražené zeleninu vložíme do polévky, osolíme, opepříme a vaříme dokud nebude polévka téměř hotová.

Připravíme sýrové noky; Sýr nastrouháme nadrobno na struhadle, přidáme vejce, zamícháme a postupně přidáváme malé porce mouky, zamícháme tak, aby se těsto jemně lepilo na ruce a vymodelujeme z něj menší kulky.

Halušky přidáme spolu se zeleným hráškem do polévky a vaříme ještě asi 10 minut, zakryjeme poklicí a necháme odstát přibližně 5 minut.

Kuřecí polévka s vejčité Palačinkové nudlemi

potřebujeme:

300 g kuřecích prsou

3 vejce

1 mrkev

1 cibuli

2 brambory

sůl a pepř (dle chuti)

rostlinný olej (na smažení)

postup:

V osolené vodě uvaříme vývar z kuřecích prsou, nakrájíme prsa na menší kousky a vložíme je zpět do vývaru.
Přidáme do polévky brambory nakrájené na kostičky. Připravíme osmaženou zeleninu; Mrkev nastrouháme na velkém struhadle a cibuli nakrájíme mě maličké kostky, osmažíme.

Osmaženou zeleninu vložíme do polévky a povaříme asi 15 minut. Vejce osolíme, opepříme a vyšleháme. Opečeme je z obou stran jako palačinky (3 vejce na tři palačinky).

Vaječné palačinky necháme zlehka vychladnout nakrájíme je na pásy, vložíme do polévky, když polévka sevře, odstavíme ji a necháme asi 10 minut odstát. Posypeme rozdrcenými bylinkami a servírujeme.

Finská polévka s lososem a smetanou

potřebujeme:

300 g polévkové směsi z lososa (hlavy, hřbety, ocasy)

300 g lososového filé

3 brambory

1 mrkev

2 cibule

1 sklenice sladké smetany

sůl a pepř (dle chuti)

postup:

Odhadované množství – 3 l. Polévkovou směs vaříme cibulí v celku, kdy začne vřít postupně sbíráme pěnu.

Směs vyjmeme z vývaru. Vývar přecedíme, vrátíme na sporák, když sevře přidáme brambory nakrájené na malé kostičky, nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.

Když vývar sevře, přidáme nakrájeného lososa, posolíme, opepříme. Vaříme přibližně 20 minut, přičemž neustále sbíráme pěnu.

Nakonec do něj nalijeme smetanu, necháme sevřít, odstavíme z ohně a necháme 20 minut odstát.

Zdroj:Dobrenoviny.sk