Rajčatová polévka s masovými knedlíčky a cizrnou
potřebujeme:
400 g mletého hovězího masa
1 pohár cizrny (namočeného předtím ve vodě)
3 brambory
1 mrkev
1 cibuli
3 stroužky česneku
1 menší sladkou papriku
2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
rostlinný olej (na smažení)
sůl a pepř (dle chuti)
postup:
Odhadované množství – 4 litry. Cizrna uvaříme v osolené vodě do měkka. Z mletého masa vymodelujeme menší knedlíčky a přidáme je k cizrny.
Připravíme opražené zeleninu; Cibuli a mrkev nakrájíme na malé kostičky a osmahneme. Přidáme nadrobno nakrájenou sladkou papriku a česnek s rajčatovým protlakem, podusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut (pravidelně mícháme, aby nepřipálilo).
Opražené zeleninu přidáme k vařenému cizrny a knedlíčky. Přidáme brambory nastrouhané na velkém struhadle, posolíme, opepříme, když polévka sevře, podusíme ji ještě na mírném ohni asi 20 minut, potom odstavíme a necháme ji 10 minut odstát.
Při podávání posypeme bylinkami.
Solanka po „sibiřský“ s houbami
potřebujeme:
300 g hovězího masa
200 g uzené klobásy
200 g šunky
1 cibuli
200 g hřibů (použiji předem uvařené václavkou)
2 kvašené okurky
150 g vypeckovaných oliv
2 rajčata
2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
sůl a pepř (dle chuti)
rostlinný olej (na smažení)
1 citrón
postup:
Odhadované množství 3 – 3,5 litru. V osolené vodě připravíme vývar z hovězího masa, maso vyjmeme, nakrájíme na menší kousky a hned vložíme zpět do hrnce spolu s houbami. Opepříme.
Připravíme opražené zeleninu; Cibuli nakrájíme, osmahneme dozlatova, přidáme nakrájenou šunku a uzenou klobásu, vše spolu smažíme přibližně 5 minut, přidáme nakrájená rajčata bez slupky a rajčatový protlak, dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 10 minut.
Opražené zeleninu vložíme do hovězího vývaru, přidáme nakrájené okurky a olivy, necháme sevřít, odstavíme a necháme solanku odstát přibližně 20 minut. Při podávání každý talíř ozdobíme plátkem citronu.
Výborné se zakysanou smetanou a podrcených bylinkami.
Kuřecí polévka se sýrovými knedlíčky a zeleným hráškem
potřebujeme:
300 g kuřecích prsou
1 mrkev
3 brambory
za menší hrst hrášku (použiji čerstvý)
1 cibuli
50 g sýra
1 vejce
4 polévkové lžíce mouky (může být i více nebo méně, závisí na druhu mouky)
sůl a pepř (dle chuti)
Rostlinný olej (na smažení)
postup:
V osolené vodě uvaříme vývar z kuřecích prsou, maso vykostěna, pokrájíme a vrátíme hned zpět do vývaru.
Brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do vývaru.
Připravíme opražené zeleninu; Osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájenou mrkev (nebo nastrouhanou na struhadle).
Opražené zeleninu vložíme do polévky, osolíme, opepříme a vaříme dokud nebude polévka téměř hotová.
Připravíme sýrové noky; Sýr nastrouháme nadrobno na struhadle, přidáme vejce, zamícháme a postupně přidáváme malé porce mouky, zamícháme tak, aby se těsto jemně lepilo na ruce a vymodelujeme z něj menší kulky.
Halušky přidáme spolu se zeleným hráškem do polévky a vaříme ještě asi 10 minut, zakryjeme poklicí a necháme odstát přibližně 5 minut.
Kuřecí polévka s vejčité Palačinkové nudlemi
potřebujeme:
300 g kuřecích prsou
3 vejce
1 mrkev
1 cibuli
2 brambory
sůl a pepř (dle chuti)
rostlinný olej (na smažení)
postup:
V osolené vodě uvaříme vývar z kuřecích prsou, nakrájíme prsa na menší kousky a vložíme je zpět do vývaru.
Přidáme do polévky brambory nakrájené na kostičky. Připravíme osmaženou zeleninu; Mrkev nastrouháme na velkém struhadle a cibuli nakrájíme mě maličké kostky, osmažíme.
Osmaženou zeleninu vložíme do polévky a povaříme asi 15 minut. Vejce osolíme, opepříme a vyšleháme. Opečeme je z obou stran jako palačinky (3 vejce na tři palačinky).
Vaječné palačinky necháme zlehka vychladnout nakrájíme je na pásy, vložíme do polévky, když polévka sevře, odstavíme ji a necháme asi 10 minut odstát. Posypeme rozdrcenými bylinkami a servírujeme.
Finská polévka s lososem a smetanou
potřebujeme:
300 g polévkové směsi z lososa (hlavy, hřbety, ocasy)
300 g lososového filé
3 brambory
1 mrkev
2 cibule
1 sklenice sladké smetany
sůl a pepř (dle chuti)
postup:
Odhadované množství – 3 l. Polévkovou směs vaříme cibulí v celku, kdy začne vřít postupně sbíráme pěnu.
Směs vyjmeme z vývaru. Vývar přecedíme, vrátíme na sporák, když sevře přidáme brambory nakrájené na malé kostičky, nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev.
Když vývar sevře, přidáme nakrájeného lososa, posolíme, opepříme. Vaříme přibližně 20 minut, přičemž neustále sbíráme pěnu.
Nakonec do něj nalijeme smetanu, necháme sevřít, odstavíme z ohně a necháme 20 minut odstát.
Zdroj:Dobrenoviny.sk