Výborná polévka s masovými knedlíčky

potřebujeme:

2 litry vody

200 g mletého masa

100 g mrkve

300 g brambor

100 rýže

40 g zelené cibulky

Sůl, pepř a bylinky podle chuti

bobkový list

postup:

Nechte si v hrnci sevřít vodu a vložte do ní nastrouhanou mrkev spolu s bramborem.

Z mletého masa si vytvarujte kuličky.

Když budou brambory hotové, přidejte do polévky masové kuličky, rýži, bobkový list, sůl a pepř.

Pro koncem přidejte nasekanou zelenou cibulku a bylinky.

Hrášková polévka s loveckými klobásami a sýrem

potřebujeme:

1 pohár hrachu

3 brambory

1 mrkev

1 cibuli

5 loveckých klobás

1 tavený sýr (případně 2 polévkové lžíce)

libovolné bylinky

sůl a pepř (dle chuti)

rostlinný olej (na smažení)

odhadované množství – 3 l

postup:

Hrách namočíme do vody na 2 hodiny nebo na noc.

Do vroucí osolené vody přidáme hrách, vaříme přibližně 30 minut, přičemž neustále odstraňujeme pěnu, přidáme brambory.

Připravíme opražené zeleninu; Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme na struhadle (nebo nakrájíme nadrobno), osmahneme téměř do měkka, přidáme nakrájené kolečka klobásky.

K hrachu a bramborám vložíme osmaženou zeleninu, přidáme též tavený sýr a vaříme dokud se sýr zcela nerozpustí, při podávání posypeme bylinkami.

Hrášková polévka s kuřetem a houbami

potřebujeme:

300 g kuřecích prsou

150 g hřibů (použiji žampiony)

půl sklenice hrachu (namočeného přes noc ve vodě)

2 brambory

1 mrkev

1 cibuli

1 čajovou lžičku hořčice

kurkumu – na špičku čajové lžičky (případně více podle chuti, pro výraznější žlutou barvu)

rostlinný olej na smažení

sůl a pepř (dle chuti)

bylinky – na servírování

postup:

Hrách vaříme spolu s kuřecími prsy v osolené vroucí vodě. Vaříme minimálně 30 minut.
Prsa nakrájíme na malé kousky.

Brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do vývaru k hrášku a masu, povaříme alespoň 15 minut.
Připravíme opražené zeleninu; Mrkev nastrouháme na struhadle (nebo nakrájíme na malé kousky), cibuli nakrájíme na malé kostičky.

Opražíme zeleninu dočervena, přidáme houby, hořčici a dusíme na mírném plameni asi 5 minut.
Vložíme hotovou opražené zeleninu do vývaru, přidáme kurkumu, sůl a pepř.

Polévku vaříme ještě asi 10 minut, odstavíme a necháme odstát.
Při servírování posypeme čerstvými bylinkami.

„Charc“ s kuřecím masem 

potřebujeme:

300 g kuřecích prsou

1 mrkev

1 cibuli

100 g rýže

3 stroužky česneku

2 polévkové lžíce rajčatového protlaku

sůl a pepř (dle chuti)

menší svazek bylinek

rostlinný olej (na smažení)

odhadované množství – 3 litry

postup:

Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky. Rýži vaříme spolu s kuřecími prsy v osolené vodě.
Mrkev nastrouháme na velkém struhadle (nebo nakrájíme na kolečka).

Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Mrkev a cibuli osmahneme, přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené bylinky a necháme trochu podusit.

Přidáme do polévky opražené zeleninu, posolíme, opepříme.

Když polévka sevře, odstavíme ji a necháme asi 10 minut odstát.

Při podávání posypeme polévku bylinkami.

Pokračování na další straně