Výborná polévka s masovými knedlíčky
potřebujeme:
2 litry vody
200 g mletého masa
100 g mrkve
300 g brambor
100 rýže
40 g zelené cibulky
Sůl, pepř a bylinky podle chuti
bobkový list
postup:
Nechte si v hrnci sevřít vodu a vložte do ní nastrouhanou mrkev spolu s bramborem.
Z mletého masa si vytvarujte kuličky.
Když budou brambory hotové, přidejte do polévky masové kuličky, rýži, bobkový list, sůl a pepř.
Pro koncem přidejte nasekanou zelenou cibulku a bylinky.
Hrášková polévka s loveckými klobásami a sýrem
potřebujeme:
1 pohár hrachu
3 brambory
1 mrkev
1 cibuli
5 loveckých klobás
1 tavený sýr (případně 2 polévkové lžíce)
libovolné bylinky
sůl a pepř (dle chuti)
rostlinný olej (na smažení)
odhadované množství – 3 l
postup:
Hrách namočíme do vody na 2 hodiny nebo na noc.
Do vroucí osolené vody přidáme hrách, vaříme přibližně 30 minut, přičemž neustále odstraňujeme pěnu, přidáme brambory.
Připravíme opražené zeleninu; Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev nastrouháme na struhadle (nebo nakrájíme nadrobno), osmahneme téměř do měkka, přidáme nakrájené kolečka klobásky.
K hrachu a bramborám vložíme osmaženou zeleninu, přidáme též tavený sýr a vaříme dokud se sýr zcela nerozpustí, při podávání posypeme bylinkami.
Hrášková polévka s kuřetem a houbami
potřebujeme:
300 g kuřecích prsou
150 g hřibů (použiji žampiony)
půl sklenice hrachu (namočeného přes noc ve vodě)
2 brambory
1 mrkev
1 cibuli
1 čajovou lžičku hořčice
kurkumu – na špičku čajové lžičky (případně více podle chuti, pro výraznější žlutou barvu)
rostlinný olej na smažení
sůl a pepř (dle chuti)
bylinky – na servírování
postup:
Hrách vaříme spolu s kuřecími prsy v osolené vroucí vodě. Vaříme minimálně 30 minut.
Prsa nakrájíme na malé kousky.
Brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do vývaru k hrášku a masu, povaříme alespoň 15 minut.
Připravíme opražené zeleninu; Mrkev nastrouháme na struhadle (nebo nakrájíme na malé kousky), cibuli nakrájíme na malé kostičky.
Opražíme zeleninu dočervena, přidáme houby, hořčici a dusíme na mírném plameni asi 5 minut.
Vložíme hotovou opražené zeleninu do vývaru, přidáme kurkumu, sůl a pepř.
Polévku vaříme ještě asi 10 minut, odstavíme a necháme odstát.
Při servírování posypeme čerstvými bylinkami.
„Charc“ s kuřecím masem
potřebujeme:
300 g kuřecích prsou
1 mrkev
1 cibuli
100 g rýže
3 stroužky česneku
2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
sůl a pepř (dle chuti)
menší svazek bylinek
rostlinný olej (na smažení)
odhadované množství – 3 litry
postup:
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky. Rýži vaříme spolu s kuřecími prsy v osolené vodě.
Mrkev nastrouháme na velkém struhadle (nebo nakrájíme na kolečka).
Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Mrkev a cibuli osmahneme, přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené bylinky a necháme trochu podusit.
Přidáme do polévky opražené zeleninu, posolíme, opepříme.
Když polévka sevře, odstavíme ji a necháme asi 10 minut odstát.
Při podávání posypeme polévku bylinkami.
Pokračování na další straně