Stejně jako vitamíny a minerály v ovoci a zelenině i minerály obsažené v této růžové soli působí v synergii.

Synergie znamená spolupůsobení více prvků v určitém systému, jehož účinek se liší od ostatních.

Jód – přírodní sůl je bohatá na jód a tudíž jej není dodatečně přidávat.

Méně sodíku na porci – himalájská sůl má stejné složení jako kuchyňská sůl, ale protože jsou její krystaly větší než krystaly rafinované soli, má tato sůl v porci 1/4 čajové lžičky nižší obsah sodíku. Důvodem je, že vločky mořské soli zabírají ve srovnání s rafinovanou kuchyňskou solí v čajové lžičce méně místa.

Obsahuje více než 80 minerálů a stopových prvků

Himalájskou sůl tvoří krystaly bohaté na minerály. Krystaly se v zemi vytváří přirozeně, obsahují 85,62 % chloridu sodného a 14,38 % minerálů jako je síra, hořčík, vápník, draslík, bikarbonát, bromid, boritan, stroncium a fluorid (řazeno sestupně dle množství).

Díky vysokému obsahu minerálů himalájská sůl může:

  • vyvažovat elektrolyty v těle
  • hydratovat
  • vyrovnávat obsah vody uvnitř a vně buněk
  • vyrovnávat hodnoty pH a snižovat reflux kyselin
  • uvolňovat svalové křeče
  • zvyšovat metabolismus
  • zlepšovat strukturu kostí
  • snižovat krevní tlak
  • stimulovat vstřebávání živin
  • předcházet onemocnění štítné žlázy
  • podporovat krevní oběh
  • rozpouštět a odstraňovat toxiny.

Odborníci na zdraví se domnívají, že himalájská sůl dokáže zvyšovat libido, předcházet předčasnému stárnutí, odstraňovat z těla těžké kovy.

Himalájská versus mořská sůl

Ačkoli růžová sůl má svůj původ v horách, jedná se ve skutečnosti o mořskou sůl. Sůl pochází ze slané vody – z oceánu nebo jezera se slanou vodou. Vězte však, že himalájská sůl je mořská sůl ve své nejčistší podobě.

Proč je kuchyňská sůl méněcenná?

Výrobci z komerčně produkované soli odstraňují všechny minerály kromě sodíku a chloridu, rafinovaná sůl se ale navíc čistí, bělí a vystavuje extrémně vysokým teplotám.

Kuchyňská sůl obsahuje protispékavé látky, díky nimž se sůl nemísí s vodou. Protispékavé látky ale způsobují i to, že se sůl nerozpustí v lidském těle, ale usazuje se v orgánech a tkáních, což způsobuje vážné zdravotní problémy.

Výrobci rovněž do soli přidávají syntetický jód, který tělo nedokáže správně strávit.

Aditiva tvoří 2 % kuchyňské soli.

Použití himalájské soli – strana 3