Stejně jako vitamíny a minerály v ovoci a zelenině i minerály obsažené v této růžové soli působí v synergii.
Synergie znamená spolupůsobení více prvků v určitém systému, jehož účinek se liší od ostatních.
Jód – přírodní sůl je bohatá na jód a tudíž jej není dodatečně přidávat.
Méně sodíku na porci – himalájská sůl má stejné složení jako kuchyňská sůl, ale protože jsou její krystaly větší než krystaly rafinované soli, má tato sůl v porci 1/4 čajové lžičky nižší obsah sodíku. Důvodem je, že vločky mořské soli zabírají ve srovnání s rafinovanou kuchyňskou solí v čajové lžičce méně místa.
Obsahuje více než 80 minerálů a stopových prvků
Himalájskou sůl tvoří krystaly bohaté na minerály. Krystaly se v zemi vytváří přirozeně, obsahují 85,62 % chloridu sodného a 14,38 % minerálů jako je síra, hořčík, vápník, draslík, bikarbonát, bromid, boritan, stroncium a fluorid (řazeno sestupně dle množství).
Díky vysokému obsahu minerálů himalájská sůl může:
- vyvažovat elektrolyty v těle
- hydratovat
- vyrovnávat obsah vody uvnitř a vně buněk
- vyrovnávat hodnoty pH a snižovat reflux kyselin
- uvolňovat svalové křeče
- zvyšovat metabolismus
- zlepšovat strukturu kostí
- snižovat krevní tlak
- stimulovat vstřebávání živin
- předcházet onemocnění štítné žlázy
- podporovat krevní oběh
- rozpouštět a odstraňovat toxiny.
Odborníci na zdraví se domnívají, že himalájská sůl dokáže zvyšovat libido, předcházet předčasnému stárnutí, odstraňovat z těla těžké kovy.
Himalájská versus mořská sůl
Ačkoli růžová sůl má svůj původ v horách, jedná se ve skutečnosti o mořskou sůl. Sůl pochází ze slané vody – z oceánu nebo jezera se slanou vodou. Vězte však, že himalájská sůl je mořská sůl ve své nejčistší podobě.
Proč je kuchyňská sůl méněcenná?
Výrobci z komerčně produkované soli odstraňují všechny minerály kromě sodíku a chloridu, rafinovaná sůl se ale navíc čistí, bělí a vystavuje extrémně vysokým teplotám.
Kuchyňská sůl obsahuje protispékavé látky, díky nimž se sůl nemísí s vodou. Protispékavé látky ale způsobují i to, že se sůl nerozpustí v lidském těle, ale usazuje se v orgánech a tkáních, což způsobuje vážné zdravotní problémy.
Výrobci rovněž do soli přidávají syntetický jód, který tělo nedokáže správně strávit.
Aditiva tvoří 2 % kuchyňské soli.