Příliš časté žvýkání může vést k poruše TMJ

TMJ je kloub, který spojuje čelistní kost s lebkou. Porucha TMJ je způsobena únavou nebo nerovnováhou svalů, které tento kloub ovládají. Žvýkání žvýkačky obvykle poruchu TMJ nezpůsobuje, ale u lidí s pravidelným žvýkacím návykem může dojít k únavě svalů, což může vést ke komplikacím. Agresivní žvýkání žvýkačky nebo žvýkání pouze na jedné straně úst zvyšuje riziko poruchy TMJ.

Deformace zubů

Obvyklé žvýkání může způsobit nadměrné opotřebení zubní skloviny, což může vést ke změnám skusu. Zejména horní stoličky se postupně rozšiřují a dolní stoličky se postupně začínají posouvat dozadu, což vede k předkusu. Pokud tento stav přetrvává a nedaří se jej zvládnout, může být nakonec nutná ortodontická léčba. Kromě toho se s postupným opotřebením skloviny stávají zuby citlivé na horké a studené potraviny, studené nápoje a kyselé potraviny.

Bolesti hlavy

Někteří dospívající, zejména ve středoškolském věku, si často stěžují na bolesti hlavy v důsledku nadměrného žvýkání žvýkaček. Je to důsledek únavy čelistních svalů. Tyto bolesti hlavy jsou často způsobeny žvýkáním žvýkaček jako způsobem zvládání stresu. Tento druh stresu vede k silnějšímu a rychlejšímu žvýkání, což problém zhoršuje a vede k tenzním bolestem hlavy. Pokud si chcete pouze osvěžit ústa, je lepší než žvýkání žvýkačky čištění zubů kartáčkem a zubní nití nebo kloktání. Příjemnějším způsobem osvěžení úst po jídle může být také sklenice studené vody s lístky máty v kombinaci s čištěním zubů a kloktáním.