Fazole, čočka
Studie se zúčastnilo více než 14 000 mužů ze Spojených států během šestiletého období. Výsledky ukázaly, že pravidelná konzumace fazolí, čočky a hrachu výrazně snižuje pravděpodobnost rakoviny prostaty.

Další studie na 103 000 lidech zjistila, že lidé, kteří konzumovali velké množství luštěnin, výrazně snížili riziko nádorů tlustého střeva. Onkologové navíc tvrdí, že riziko vzniku rakoviny slinivky se snižuje u těch, kteří jedí luštěniny častěji než dvakrát týdně.

Zelí
Vědecké výzkumy potvrzují, že některé druhy zelí, jako je brokolice, růžičková kapusta, květák a kapusta, obsahují isothiokyanát, látku toxickou pro rakovinné buňky. Nejpřekvapivější je ale to, že nepoškozuje zdravé buňky.

Podle výzkumu provedeného vědci z Oregon State University a University of Alabama pravidelná konzumace růžičkové kapusty ve velkém množství výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny.

Bobule
Bobule obsahují mnoho vitamínů, minerálů, vlákniny a přírodních antioxidantů. Navíc obsahují bioflavonoidy, které aktivují vitamín C. Tento vitamín je známý svou schopností bojovat proti rakovinným buňkám.

Onkologové považují borůvky za zvláště prospěšné pro tělo, protože obsahují nejvíce látek, které pomáhají předcházet růstu zhoubných nádorů různého typu. Významné výhody poskytují také ostružiny, maliny, jahody a borůvky.

Studie například potvrzují, že antokyan v ostružinách snižuje riziko kolorektálního karcinomu.

Hroznové víno
Slupky hroznů, zejména červených a fialových odrůd, obsahují látku zvanou resveratrol. Tato látka má antioxidační a protizánětlivé účinky, což pomáhá předcházet poškození buněk a zabraňuje jejich přeměně ve zhoubné nádory.

Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje účinné látky, jako jsou flavonoidy a antioxidanty zvané katechiny, o kterých je známo, že podle onkologů zabraňují nebo zpomalují rozvoj rakoviny v těle. Zelený čaj obsahuje třikrát více katechinů než černý čaj.

Výzkum naznačuje, že lidé, kteří pravidelně pijí zelený čaj, mají menší pravděpodobnost, že budou trpět rakovinou prsu, prostaty, močového měchýře a gastrointestinálního traktu.

Sójové boby
Milovníci asijských jídel, kteří milují pokrmy z Číny a Japonska, budou příjemně překvapeni, když zjistí, že jejich oblíbená jídla jako sója, miso, tofu, tempeh, sójová omáčka a sójové mléko obsahují vysoké množství fytoestrogenů a isoflavonů (zejména genistein). Tyto látky mají podle onkologů ochranný účinek proti vzniku hormonálně závislých nádorů, zejména rakoviny prostaty a endometria.

Dýně
Karotenoidní pigmenty dodávají tmavě oranžové dužině dýně její barvu. Tato dužina obsahuje beta-karoten a další karotenoidy. Betakaroten je antioxidant a může být přeměněn na vitamín A, který pomáhá předcházet rakovině, říkají onkologové.

Mrkev
Tato zelenina má vysoký obsah beta-karotenu, který jí dodává jasně oranžový odstín. Nedávné výzkumy naznačují, že beta-karoten hraje důležitou roli při podpoře imunitního systému a může předcházet určitým formám rakoviny.

Přehled osmi vědeckých studií ukazuje, že beta-karoten snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu a prostaty. Další studie potvrzují, že pravidelná konzumace mrkve snižuje riziko rakoviny žaludku o 26 %.

Mastné ryby
Tučné ryby mají prospěšné živiny včetně draslíku, vitamínu B a omega 3 mastných kyselin. Tyto kyseliny podle onkologů dokážou snížit záněty v těle a zabránit vzniku rakovinných nádorů.

Výzkum ukazuje, že lidé, kteří denně zařazují čerstvé ryby do svého jídelníčku, mají o 53 % nižší riziko vzniku rakoviny střev ve srovnání s těmi, kteří ryby jedí jen zřídka.

Kromě toho je konzumace tučných ryb také spojena se sníženou pravděpodobností vzniku rakoviny prostaty. Studie na 68 000 lidech zjistila, že pravidelné užívání doplňků stravy s rybím olejem 4krát týdně snižuje riziko rakoviny tlustého střeva o 63 %. Pro získání maximálních přínosů pro zdraví se doporučuje konzumovat ryby, jako je platýs, losos, sleď, sardinky a gáza.

Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou zvláště zajímavé pro výzkumníky kvůli jejich schopnosti předcházet rakovině. Výzkumy potvrdily, že vlašské ořechy obsahují látku, která se dokáže vázat na estrogenové receptory, což má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prsu.