Aplikace rostliny

Šalvějový čaj I. :  1 vrchovatou lžičku šalvěje zalijeme 2,5 dl horké vody a odkryté vaříme další 2 minuty. Poté přikryjte a nechte 20 minut odstát, přefiltrujte a popíjejte po doušcích. Dávkování: 2-3 šálky čaje denně po dobu maximálně 6 týdnů, poté musíte udělat alespoň stejnou přestávku.

Šalvějový čaj II.:  šalvěj je jednou z nejúčinnějších bylin na bolest v krku. Potřebujete 4-5 lístků šalvěje, 1 litr vody a 1 lžičku octa. Listy šalvěje omyjte a poté nasekejte nadrobno. Vložíme do horké vody, vaříme 2 minuty, poté necháme 10 minut namočit a přefiltrujeme. Pokud s ním chcete i kloktat, přidejte ocet.

Šalvěj medová:  do 500 gramů medu přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z bio citronu, 15 gramů lístků šalvěje, 1 tyčinku skořice a 5 hřebíčků. Takto připravený sytý med lze namazat na chleba, ale chutná i v čaji.

Šalvějový likér:  do 1 litru 40% lihu nebo vodky přidejte 20 lístků čerstvé šalvěje a nechte 2 týdny namáčet. Po přefiltrování přidáme med podle chuti a likér je hotový.

Šalvějové víno:  30 gramů šalvějových lístků dáme do 1 litru kvalitního červeného vína, po 7 dnech přefiltrujeme a skladujeme v tmavé láhvi. Šalvějové víno má osvěžující, protirevmatické a trávicí účinky a lze jej konzumovat ve dvou malých skleničkách denně k jídlu.

Šalvějový deodorant:  2-2 lžičky listů šalvěje a listů rozmarýnu spařte s 80 ml vody a nechte 10-20 minut odstát. Poté přefiltrujte a smíchejte 30 ml vinného destilátu, 2 kapky citronového oleje a 5 kapek šalvějového oleje. Po přidání každé složky je důležité důkladně promíchat. Hotový deodorant nalijte do čisté suché lahvičky s rozprašovacím uzávěrem. Dá se uchovávat asi půl roku.

Šalvějovo-mátová ústní voda:  smíchejte 10 gramů semínek fenyklu, 5 gramů květů levandule, 10 gramů máty a šalvějových listů. Svařte 1 čajovou lžičku s 2,5 dl vody, nechte 15 minut louhovat, poté přikryjte a přefiltrujte. Kloktejte jím několikrát denně při špatném dechu nebo problémech s dásněmi.

Šalvějová sůl do koupele:  3 lžíce mořské soli, 1 lžíce jedlé sody, 3 lžíce sušených listů šalvěje, 2 lžíce sušených květů heřmánku, 1 lžíce sušených květů levandule, 15 kapek esenciálního oleje ze šalvěje, 10 kapek eukalyptového esenciálního oleje olej, špaldové otruby nebo ovesné otruby.

Suché ingredience umelte v mlýnku na kávu nebo v mixéru. Nemusíte ji dokonale rozemlít, stačí získat poměrně homogenní směs. Nalijte do porcelánové misky a smíchejte se stejným množstvím špaldových otrub (cca 5 lžic), poté vmíchejte éterické oleje. Pokud používáte ovesné vločky, rozmixujte je také. Vložte do dobře uzavřené sklenice. Při použití vložte 3 polévkové lžíce do plátěného sáčku a zalijte horkou vodou z koupele. Třete si tělo sáčkem. Pokud nepřidáváte otruby, přidejte 1,5 lžíce směsi do koupele.

Šalvějová koupel stahující kůži:  200 gramů drogy spaříme ve 2 litrech vody, necháme 10 minut odstát, poté přefiltrujeme a přidáme do vody do koupele. Touto koupelí lze výrazně omezit stížnosti na hemoroidy.

Koření šalvějí:  její čerstvé nebo sušené listy se používají k dochucení masa, paštik a těstovin yzopem a majoránkou. Napomáhá trávení tučných jídel. Koření s výrazným aroma, je třeba ho dávkovat opatrně. Vůně je charakteristická, chuť kyselá a hořká.

Pěstování rostliny

Šalvěj je vytrvalá rostlina. Může se množit ze semen nebo i zelenými řízky. Klíčení trvá několik týdnů. Semena by měla být zasazena na jaře do hloubky 1-2 cm. Při výsadbě ze semene dosáhne keř své normální velikosti již za 2 roky, proto se obvykle doporučuje jarní výsadba z 10 cm výhonů řezaných na podzim. Šalvěj roste dobře téměř v každé půdě, ale vyžaduje dobrou drenáž a dostatek slunečního světla. Citlivý na mráz, v zimě musí být zakrytý.

Při výsadbě na zahradě šalvěj odpuzuje housenky, zejména molice zelné. Touto voňavou trvalkou se vyplatí obklopit zeleninovou zahrádku, ale lze ji vysadit i pod růže, protože vši nemají rády šalvěj.

Termín odběru: květen-září.

Sbíráme plně vyvinuté listy (někdy i květy), lze je stříhat dvakrát ročně. Doba řezu: před květem.

Rada ke konzumaci šalvěje!

Nastávající maminky mají zakázáno konzumovat alkoholový extrakt ze šalvěje, protože kvůli vysokému obsahu thujionu může způsobit potrat. Ve vysokých dávkách thujon způsobuje potíže s křečovými záškuby. Dětem do dvou let nepodávejte léčivou šalvěj! Starší děti a lidé nad 65 let by měli zpočátku užívat mírnější přípravky a teprve v případě potřeby přejít na silnější.   

Šalvějový olej může způsobit toxické příznaky, proto by se neměl polykat!