Stimulant trávení:  jako většina kuchyňských bylin může i šalvěj uklidňovat hladké svaly žaludku (proto působí i protikřeče). To znamená, že naši předkové byli také na správné cestě, když používali rostlinu jako stimulant trávení. Může být také použit k odstranění nevolnosti a průjmu.

Na cukrovku:  Německý pokus dokázal, že odvar ze šalvěje snižuje hladinu cukru (glukózy) v krvi při konzumaci nalačno. Cukrovka je závažné onemocnění, které vyžaduje odbornou lékařskou péči. Proto ti, kteří chtějí používat šalvěj ve své léčebné terapii, se musí poradit se svým lékařem.

Při bolestech v krku :  šalvěj obsahuje tříslovinu, jejíž stahující vlastnosti také vysvětlují její příznivý účinek při tradiční léčbě kolikových bolestí, krvácení dásní a bolestí v krku. V Německu lékaři stále doporučují teplá šalvějová kloktadla na zmírnění bolestí v krku a angíny.

Na gynekologické problémy:  různé studie ukazují, že šalvějový olej stimuluje děložní stahy – podporuje tradiční použití rostliny ke stimulaci menstruace.
Z tohoto důvodu by jej ženy v požehnaném stavu neměly užívat v léčebných množstvích. Pro zahájení menstruace jej však mohou vyzkoušet netěhotné ženy. Posiluje dělohu a léčí bílý výtok a také omezuje ejakulaci semene. Během menopauzy reguluje činnost nadměrných potních žláz.

Snižuje sekreci mléka:  pomáhá nastávajícím maminkám snížit sekreci mléčných žláz při odstavování dítěte.

Díky svému krev čistícímu účinku je vynikajícím kosmetickým přípravkem, udržuje zdravou pokožku a podle některých lidových zkušeností zastavuje vypadávání vlasů. Je stejně vhodný pro ošetření pokožky hlavy s lupy, mastných i suchých vlasů.

Mozkové a nervové tonikum:  šalvěj má speciální vlastnosti pro odstraňování emocionálních bariér mysli, navozuje klid a jasnost. Pomáhá zmírňovat chamtivé touhy a vášně. Speciálně pro uklidnění srdce.

Zevně:  při angíně, angíně, zánětu dásní, atrofii dásní, řídnutí zubů, krvácení dásní, aftu se doporučuje jako kloktadlo na odstranění zubního kamene několikrát denně po jídle. Po šalvějové kúře se nedoporučuje konzumovat jídlo ani tekutiny po dobu 30 minut.

Pokračování na další straně