Zdravý bramborový salát
potřebujeme:
- 300 g uvařené červené řepy
- 300 g brambor uvařených ve slupce
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 1 červenou cibuli
Na zálivku:
- 150 ml bílého jogurtu
- Několik kapek olivového oleje
- Sůl, pepř
- Několik kapek citrónové šťávy.
postup:
Uvařenou vychladlou řepu oloupeme a nastrouháme na struhadle. Stejně oloupeme brambory a protlačíme jako na salát. Vejce nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno a vše spolu smícháme v misce. V jiné misce smícháme přísady na zálivku a tu smícháme se salátem. Můžeme ihned podávat.
Vajíčkový salát z červené řepy
potřebujeme:
- 300 g vařené červené řepy
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 80 g strouhaného sýra
- 3 lžíce bílého jogurtu
- špetku soli
- červenou papriku
- Pepř
volitelné:
- 1 stroužek česneku
- Drcené vlašské ořechy
- zavařené okurky
- Směs koření podle chuti
postup:
Vařenou řepu nakrájíme na malé kostičky a přendáme do salátové mísy. Přidáme sýr a vejce nakrájené na kostičky. Ochutíme solí, pepřem a paprikou, Nakonec přidáme majonézu a důkladně promícháme. V takovém stavu má salát spíše neutrální chuť. Výborně se k němu však hodí i další ingredience.
Podáváme inhed a každou porci můžeme ozdobit strouhaným sýrem, sterilizovaným hráškem, kukuřicí a čerstvými bylinkami. Výsledek tak bude hýřit krásnými barvami.
Bomba salát na hubnutí
potřebujeme:
- 1 uvařenou středně velkou červenou řepu
- 1 mrkev
- 1 jablko
- 100 g hlávkového zelí
- citrónovou šťávu
postup:
Zeleninu i ovoce nakrájíme na tenké proužky, případně můžeme nastrouhat na struhadle. Smícháme a pokapeme citronovou šťávou.
Podáváme jako přílohu, svačinu nebo večeři. Můžeme dochutit kořením podle chuti. Kombinace použité zeleniny dokáže skvěle pročistit trávicí soustavu a tedy pomůže při zdravém hubnutí. Navíc, vitamíny, které obsahuje, vám pomohou ve zdraví překonat chladné dny.
Ruský salát z červené řepy
potřebujeme:
- 1 ks červené řepy (surové)
- kousek celeru
- 1 ks lahůdkové cibulky
- 1 zakysaná smetana
- 1 sýr Lučina v kostce (případně jiný roztíratelný sýr)
- Sůl, pepř
- 1 lžíce octa balcamico octa
postup:
Řepu a celer jsem nastrouhala nahrubo, přidala jsem nakrájenou cibulku, kysanou smetanu, sýr, trochu soli, pepř a ocet – promíchat, ochutnat a případně dochutit. Salát je opravdu výborný a dokonce se olizovat i ti, kterým řepa jinak nechutná. Dáváme ho i na chlebíčky!
Pokračování na další straně