Začít můžete hned teď

Chcete hormonální jógu zkusit, ale bojíte se, že to nedokážete? Obavy stranou. Je to soubor jednoduchých cviků, které zvládne opravdu každý.  „Nepotřebujete být zkušeným jogínem ani mít nějakou zvláštní fyzičku,“ ujišťuje lektorka Táňa Jilemnická. „Než se pustíme do cvičení sestavy hormonální jógy, pracujeme na velmi jemné, ženské rovině se svým pánevním dnem. Často je to pro ženy první seznámení s touto oblastí. Žijeme tzv. od pasu nahoru, do oblasti břicha nedýcháme a někdy se tam dokonce bojíme vůbec podívat. Přesto je fyzická, ale také emocionální a energetická rovnováha v oblasti pánevního dna zásadní a velmi výrazně ovlivňuje nejen naše hormony, ale také to, jak se celkově jako ženy cítíme,“ doplňuje lektorka. Poté, co si cviky osvojíte, můžete pokračovat samy doma. Sestava má dané pořadí a její důležitou součástí je práce s dechem. „Praxe hormonální jógy podpoří prokrvení daných oblastí, dochází tak k okysličení orgánů a jejich výživě. Žlázy pak lépe pracují či dokonce obnovují svou činnost. Cvičení navíc protahuje svaly a uvolňuje klouby, což výsledek umocní,“ vysvětluje Eva Juráková, jak to v těle funguje. 

Váš příběh:

Mezi ženy, kterým hormonální jóga značně vylepšila život, patří 28letá Kristýna.Od začátku mě trápí nepravidelná menstruace a šílené stavy PMS. Byla jsem náladová, bolely mě prsa a břicho. Na gynekologii mě poslali domů s tím, že si mám zvyknout. Na dlouho jsem se s tím smířila. Pak jsem ale začala chodit na jógu, abych se trochu dala do formy, a tam jsem se doslechla o pánevním dnu a hormonální józe. Přihlásila jsem se hned na kurz a dnes je vše o moc lepší. Napětí a nepříjemné pocity ještě jsou, ale nedá se to srovnávat s tím peklem, co bylo dřív,” vypráví. 

Tak najděte lektorku certifikovanou přímo od Dinah Rodrigues a směle do toho. Jak ještě si můžete pomoci? Omezit stres, více spát, jíst dostatek zeleniny a radovat se ze života. Zdá se to banální, ale jsou to základní kameny, s nimiž můžete dosáhnout fyzické harmonie.