Kumquat a jeho účinky na zdraví:
- může pomoci odstranit zácpu, plynatost, nadýmání a křeče
- příznivé účinky na trávení díky vláknině
- prevence diabetu (může pomoci optimalizovat inzulin a glukózovou rovnováhu v těle)
- pomáhá stimulovat růst nových buněk a zvyšuje aktivitu imunitního systému, aby naše tělo chránilo před cizími útočníky, infekcemi, bakteriemi a houbami (vitamin C)
- ideální pro ochranu pokožky, a to nejen působením slunce, ale také eliminuje negativní účinky volných radikálů, které mohou způsobit vrásky, stařecké skvrny (antioxidanty a vitamíny)
- bohatým zdrojem vitamínu A a beta-karotenu – podporuje zdraví očí, působí proti stresu a omezuje makulární degeneraci
- pomáhá dlouhodobě chránit kosti
- zdroj energie – riboflavin, klíčový vitamin podílející se na výrobě energie
- podporuje proces hubnutí (díky obsahu vlákniny a karbohydrátů)
- zásadní vliv na kvalitu, strukturu, tuhost a sílu vašich vlasů (antioxidanty a vitamín C)
- podporuje kvalitu zubů(vápník, draslík a vitamin C)
- podporuje nervovou soustavu
- snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
- čistí tělo od toxinů a těžkých kovů
Chuť: výrazná kyselá, jí se včetně slupky
Použití: do snídanových směsí, jogurtů, smoothie, pro přímou konzumaci – zdroj rychlé energie a osvěžení
Tipy pro přípravu kumquatu
Čerstvé nebo kandované plátky kumkvátu namočte do čokolády (hořké, bílé nebo mléčné) a propíchněte párátkem.
Zmrzlinové poháry ozdobte plátky kumquatu a strouhanou čokoládou.
Čerstvé kumkváty jsou k dostání v českých hypermarketech, často se však používají kumkváty kandované.
Tento citrus je vynikající pro přípravu nápojů jako jsou džusy, sirupy, koktejly a likéry.
Je neodolatelná v podobě džemů, želé, marmelád, kompotů a zmrzliny.
Je perfektním doplňkem koláčů, koláčů a ovocných salátů.
Známé jsou také éterické oleje a různé extrakty s přídavkem kumquatu, které jsou výbornou pomůckou při bolestech v krku a různých dýchacích potížích.