chlebíček bez kynutí
potřebujeme:
280 g prosáté špaldové hladké mouky
170 g prosáté pohankové mouky (můžeme použít i žitnou mouku)
2 kelímky bílého acidofilním
1 lžičku soli
1 lžičku hnědého cukru
1 lžičku jedlé sody
1 lžičku mletého kmínu
Do těsta můžeme přidat i semínka podle chuti
Na posypání:
Volitelné: 1 lžičku sezamových semínek
postup:
Mouku smícháme s ostatními suchými přísadami a postupně přidáváme acidofilním. Přísady smícháme pomocí vidličky. Stačí aby se přísady spojily, netřeba pracně a dlouho míchat. Těsto by mělo být lepivé.
Připravíme si formu na pečení, kterou je dobré předehřát v troubě – ideální je Jánska mísa nebo podlouhlá forma na pečení s vyššími okraji.
Předehřátou formu vyložíme pečícím papírem, který trochu pomastíme olejem a vyklopíme do ní těsto. Těsto můžeme podle potřeby trochu vyformovat rukama, aby měl chlebík pěkný tvar. Můžeme posypat semínky nebo kmínem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 50 minut. Chlebíček během pečení sledujeme, protože každá trouba peče jinak.
Líné pagáče z kyselé smetany
potřebujeme:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 tuk na pečení
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 žloutek
- na potření 1 vejce a sezamová semínka nebo mák na posypání
- tuk na vymazání plechu
postup:
Ze surovin pokojové teploty uhněteme těsto. Těsto vyválíme, formičkou vykrajujeme menší pagáčiky a poklademe je na vymazaný plech.
Pagáčiky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky nebo mákem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Levné domácí dalamánky
potřebujeme:
1 hrnek hladké žitné mouky
1,5 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku hladké mouky
3 lžičky soli (ne kopcovité)
1/2 lžičky octa
1,5 hrnku vody
1/3 lžičky sušeného droždí
mletý kmín
Na vrch:
hrubozrnná sůl
Mák, kmín nebo semínka podle chuti
postup:
V misce si nejdříve smícháme oba druhy mouky a přidáme i ostatní sypké přísady – kmín, sůl a droždí. Potom přidáme tekuté přísady – ocet, vodu a rychle smícháme, aby nám vznikla jednotná hmota. Těsto přikryjeme fólií a necháme 12 hodin odpočívat.
Na druhý den si připravíme pomoučený pracovní desku (pomoučníme žitnou moukou). Pomoučenýma rukama těsto prohněteme a rozdělíme na 8 bochníků. Těsto se lepí, proto mějte mouku po ruce.
Přendáme na plech vyložený papírem na pečení, posypeme, necháme podkynout, dokud se trouba zahřeje. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 20 minut – nebo dokud dalamánky nebudou zlatavé.
Měkoučké pagáče z podmáslí, bez kynutí
potřebujeme:
2 a ½ šálku hladké mouky
½ šálku masti
1 a ¼ šálku podmáslí
2 lžíce mléka
1 lžíci cukru
1 lžíci prášku do pečiva
2 lžičky soli
½ lžičku jedlé sody
Máslo na potření
1 šálek = 230 ml
postup:
Z této dávky vám vyjde přibližně 12-14 menších sušenek.
Nejdříve si troubu nastavíme na 200 stupňů Celsia.
Potom v misce smícháme suché přísady a do této směsi postupně vmícháme mast a vmícháme do suchých přísad – směs bude mít drobivou konzistenci.
Pak v cestě uděláme důlek a do té postupně lijeme podmáslí. Mícháme, dokud těsto nezíská hladkou strukturu (pokud je těsto příliš husté nebo naopak řídké, přidáme podmáslí nebo naopak mouku).
Těsto rozválíme na tenčí plát a vyřezáváme z něj kruhy. Ty přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme mlékem a pečeme 13-15 minut, nebo dokud nejsou na povrchu zlatavé.
Hned po dopečení můžeme potřít máslem.
Zdroj:Dobrenoviny.sk