chlebíček bez kynutí

potřebujeme:

280 g prosáté špaldové hladké mouky

170 g prosáté pohankové mouky (můžeme použít i žitnou mouku)

2 kelímky bílého acidofilním

1 lžičku soli

1 lžičku hnědého cukru

1 lžičku jedlé sody

1 lžičku mletého kmínu

Do těsta můžeme přidat i semínka podle chuti

Na posypání:

Volitelné: 1 lžičku sezamových semínek

postup:

Mouku smícháme s ostatními suchými přísadami a postupně přidáváme acidofilním. Přísady smícháme pomocí vidličky. Stačí aby se přísady spojily, netřeba pracně a dlouho míchat. Těsto by mělo být lepivé.

Připravíme si formu na pečení, kterou je dobré předehřát v troubě – ideální je Jánska mísa nebo podlouhlá forma na pečení s vyššími okraji.

Předehřátou formu vyložíme pečícím papírem, který trochu pomastíme olejem a vyklopíme do ní těsto. Těsto můžeme podle potřeby trochu vyformovat rukama, aby měl chlebík pěkný tvar. Můžeme posypat semínky nebo kmínem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů asi 50 minut. Chlebíček během pečení sledujeme, protože každá trouba peče jinak.

Líné pagáče z kyselé smetany

potřebujeme:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 tuk na pečení
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 žloutek
  • na potření 1 vejce a sezamová semínka nebo mák na posypání
  • tuk na vymazání plechu

postup:

Ze surovin pokojové teploty uhněteme těsto. Těsto vyválíme, formičkou vykrajujeme menší pagáčiky a poklademe je na vymazaný plech.

Pagáčiky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky nebo mákem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Levné domácí dalamánky

potřebujeme:

1 hrnek hladké žitné mouky

1,5 hrnku polohrubé mouky

1/2 hrnku hladké mouky

3 lžičky soli (ne kopcovité)

1/2 lžičky octa

1,5 hrnku vody

1/3 lžičky sušeného droždí

mletý kmín

Na vrch:

hrubozrnná sůl

Mák, kmín nebo semínka podle chuti

postup:

V misce si nejdříve smícháme oba druhy mouky a přidáme i ostatní sypké přísady – kmín, sůl a droždí. Potom přidáme tekuté přísady – ocet, vodu a rychle smícháme, aby nám vznikla jednotná hmota. Těsto přikryjeme fólií a necháme 12 hodin odpočívat.

Na druhý den si připravíme pomoučený pracovní desku (pomoučníme žitnou moukou). Pomoučenýma rukama těsto prohněteme a rozdělíme na 8 bochníků. Těsto se lepí, proto mějte mouku po ruce.

Přendáme na plech vyložený papírem na pečení, posypeme, necháme podkynout, dokud se trouba zahřeje. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 20 minut – nebo dokud dalamánky nebudou zlatavé.

Měkoučké pagáče z podmáslí, bez kynutí

potřebujeme:

2 a ½ šálku hladké mouky

½ šálku masti

1 a ¼ šálku podmáslí

2 lžíce mléka

1 lžíci cukru

1 lžíci prášku do pečiva

2 lžičky soli

½ lžičku jedlé sody

Máslo na potření

1 šálek = 230 ml

postup:

Z této dávky vám vyjde přibližně 12-14 menších sušenek.

Nejdříve si troubu nastavíme na 200 stupňů Celsia.

Potom v misce smícháme suché přísady a do této směsi postupně vmícháme mast a vmícháme do suchých přísad – směs bude mít drobivou konzistenci.

Pak v cestě uděláme důlek a do té postupně lijeme podmáslí. Mícháme, dokud těsto nezíská hladkou strukturu (pokud je těsto příliš husté nebo naopak řídké, přidáme podmáslí nebo naopak mouku).

Těsto rozválíme na tenčí plát a vyřezáváme z něj kruhy. Ty přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme mlékem a pečeme 13-15 minut, nebo dokud nejsou na povrchu zlatavé.

Hned po dopečení můžeme potřít máslem.

Zdroj:Dobrenoviny.sk