Housky bez kynutí

potřebujeme:

kvásek:

1 lžíci krystalového cukru

50 g čerstvého droždí

150 ml vlažného mléka

těsto:

500 g hladké mouky

100 ml oleje

150 ml vlažného mléka

2 lžičky soli (pokud připravujete housky na sladko stačí 1 lžička)

1 lžičku jedlé sody

postup:

V jedné misce smícháme přísady na kvásek. Ve druhé smícháme sypké přísady. K suchým přísadám přidáme kvásek, zbylé mléko, olej a vypracujeme hladké vláčné těsto.

Těsto přendáme na pracovní desku a krátce přimíchat v rukách. Připravíme si plech na pečení, který vyložíme papírem a papír potřeme trochou oleje.

Troubu nastavíme na 190 stupňů.

Těsto rozdělíme na 10-12 částí az nich vyformujeme tvar kuliček. Kuličky můžeme naplnit, nebo upéct bez náplně, je to jen na vás.

Kuličky přendáme na plech a povrch každé potřeme olejem.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 190 stupňů asi 20-25 minut. Žemličky musí být na povrchu zlatavé.

Rohlíky s medvědím česnekem

potřebujeme:

500 g mouka hladká

250 g máslo

1 ks vejce

2 ks žloutky

200 g smetana kyselá

cca 100 ml mléko studené (+ -)

20 g droždí

Náplň: Nadrobno nasekaný medvědí česnek a máslo

1 vejce na potření

postup:

Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, přidáme nakrájené nebo nastrouhané studené máslo a ostatní přísady. Vymícháme jednotné těsto, podle potřeby přidáme mléko.

Těsto je měkké a poměrně lepivé těsto. Dáme ho na silně pomoučený vál a vypracujeme palice.

Těsto rozdělíme na šest částí . Každou rychle zamícháme do bochníku, ty postupně vyválíme do kruhu. Kám pracujeme s jedním bochníkem, ostatní si můžeme dát do chladničky.

Každý kruh potřeme náplní a nakrájíme na trojúhelníky. Potom každý trojúhelník srolujeme a vytvarujeme rohlík, který ukládáme na plech vyložený papírem na pečení. Každý rohlík potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při teplotě 200 C do zlatova.

Irský chlebíček bez kynutí

potřebujeme:

450 g hladké špaldové mouky

1 lžička soli

1 lžička krystalového cukru

1 lžička jedlé sody

500 g bílého jogurtu

postup:

Ve větší misce smícháme mouku, sůl, cukr, jedlou sodu a přidáme bílý jogurt.

Všechny ingredience jemně promícháme, aby se spojily do hladkého těsta. Dávejte však pozor, abyste těsto nemiesli – stačí ho jen lehce promíchat, v tom spočívá jeho kouzlo. 🙂

Těsto jemně přemístíme do zapékací mísy vystlané pečícím papírem a pomoučenýma rukama jemně vytvarujeme tvar bochníku.

Mísu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 190 stupňů cca 50 minut, nebo dokud chléb není na povrchu křupavý. Necháme vychladnout na mřížce a můžeme servírovat.

Rychlé domácí rohlíky

potřebujeme:

2 lžíce cukru

100 ml vlažného mléka

1 lžíce sušeného droždí

50 ml jogurtu

100 ml vody

1 vejce

2 lžičky soli

500 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva

1 lžíce octa

100 ml oleje

postup:

Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, cukr a promícháme – necháme vyjít kvásek 10 minut.

Přidáme jogurt, vejce, sůl, postupně i mouku, prášek do pečiva, olej a ocet. Vymícháme těsto, které necháme přikryté kynout 30 minut.

Těsto vyjmeme z Miksa a naolejovanými rukama a rozdělíme na dvě části.

Každou rozdělíme na dalších 5 částí a každou vyformujeme do tvaru kuličky.

Pak každou rozválíme a srolujeme.

Takto prirpavené rohlíky ukládáme na plech vyložený papírem. Necháme stát 30 minut.

Potřeme vodou.

Pečeme při teplotě 200 stupňů 20 minut. Po upečení opět potřeme vodou,

Pokračování na další straně