Housky bez kynutí
potřebujeme:
kvásek:
1 lžíci krystalového cukru
50 g čerstvého droždí
150 ml vlažného mléka
těsto:
500 g hladké mouky
100 ml oleje
150 ml vlažného mléka
2 lžičky soli (pokud připravujete housky na sladko stačí 1 lžička)
1 lžičku jedlé sody
postup:
V jedné misce smícháme přísady na kvásek. Ve druhé smícháme sypké přísady. K suchým přísadám přidáme kvásek, zbylé mléko, olej a vypracujeme hladké vláčné těsto.
Těsto přendáme na pracovní desku a krátce přimíchat v rukách. Připravíme si plech na pečení, který vyložíme papírem a papír potřeme trochou oleje.
Troubu nastavíme na 190 stupňů.
Těsto rozdělíme na 10-12 částí az nich vyformujeme tvar kuliček. Kuličky můžeme naplnit, nebo upéct bez náplně, je to jen na vás.
Kuličky přendáme na plech a povrch každé potřeme olejem.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 190 stupňů asi 20-25 minut. Žemličky musí být na povrchu zlatavé.
Rohlíky s medvědím česnekem
potřebujeme:
500 g mouka hladká
250 g máslo
1 ks vejce
2 ks žloutky
200 g smetana kyselá
cca 100 ml mléko studené (+ -)
20 g droždí
Náplň: Nadrobno nasekaný medvědí česnek a máslo
1 vejce na potření
postup:
Do prosáté mouky rozdrobíme droždí, přidáme nakrájené nebo nastrouhané studené máslo a ostatní přísady. Vymícháme jednotné těsto, podle potřeby přidáme mléko.
Těsto je měkké a poměrně lepivé těsto. Dáme ho na silně pomoučený vál a vypracujeme palice.
Těsto rozdělíme na šest částí . Každou rychle zamícháme do bochníku, ty postupně vyválíme do kruhu. Kám pracujeme s jedním bochníkem, ostatní si můžeme dát do chladničky.
Každý kruh potřeme náplní a nakrájíme na trojúhelníky. Potom každý trojúhelník srolujeme a vytvarujeme rohlík, který ukládáme na plech vyložený papírem na pečení. Každý rohlík potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při teplotě 200 C do zlatova.
Irský chlebíček bez kynutí
potřebujeme:
450 g hladké špaldové mouky
1 lžička soli
1 lžička krystalového cukru
1 lžička jedlé sody
500 g bílého jogurtu
postup:
Ve větší misce smícháme mouku, sůl, cukr, jedlou sodu a přidáme bílý jogurt.
Všechny ingredience jemně promícháme, aby se spojily do hladkého těsta. Dávejte však pozor, abyste těsto nemiesli – stačí ho jen lehce promíchat, v tom spočívá jeho kouzlo. 🙂
Těsto jemně přemístíme do zapékací mísy vystlané pečícím papírem a pomoučenýma rukama jemně vytvarujeme tvar bochníku.
Mísu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 190 stupňů cca 50 minut, nebo dokud chléb není na povrchu křupavý. Necháme vychladnout na mřížce a můžeme servírovat.
Rychlé domácí rohlíky
potřebujeme:
2 lžíce cukru
100 ml vlažného mléka
1 lžíce sušeného droždí
50 ml jogurtu
100 ml vody
1 vejce
2 lžičky soli
500 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžíce octa
100 ml oleje
postup:
Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, cukr a promícháme – necháme vyjít kvásek 10 minut.
Přidáme jogurt, vejce, sůl, postupně i mouku, prášek do pečiva, olej a ocet. Vymícháme těsto, které necháme přikryté kynout 30 minut.
Těsto vyjmeme z Miksa a naolejovanými rukama a rozdělíme na dvě části.
Každou rozdělíme na dalších 5 částí a každou vyformujeme do tvaru kuličky.
Pak každou rozválíme a srolujeme.
Takto prirpavené rohlíky ukládáme na plech vyložený papírem. Necháme stát 30 minut.
Potřeme vodou.
Pečeme při teplotě 200 stupňů 20 minut. Po upečení opět potřeme vodou,
Pokračování na další straně