Pečená řepa s česnekem podle Jamieho Olivera
potřebujeme:
½ kg malé červené řepy
1 větší hlávku česneku
Sůl, majoránku, pepř (případně i jiné koření či bylinky)
6 lžic olivového oleje
3 lžíce balsamico octa
postup:
Řepu očistíme a nakrájíme na měsíčky. Zalekaciu mísu vyložíme alobalem – měl by pokrývat stěny mísy. Na alobal uložíme kousky řepy, neoloupané stroužky česneku, ochutíme solí, kořením, bylinkami a nakonec pokapeme tekutými přísadami.
Nyní přichází nejdůležitější část, zabalení. Na vrch řepy položíme další kousek alobalu a přečnívající konce alobalu na stěnách mísy zahneme, čímž vytvoříme jakýsi uzavřený, těsný balíček, uvnitř kterého je řepa se všemi přísadami a nevyteče z něj šťáva.
Vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 200 stupňů pečeme 60-90 minut (vše závisí na velikosti řepy musí být měkká).
Zdravý bramborový salát
potřebujeme:
300 g uvařené červené řepy
300 g brambor uvařených ve slupce
2 vejce uvařená natvrdo
1 červenou cibuli
Na zálivku:
150 ml bílého jogurtu
Několik kapek olivového oleje
Sůl, pepř
Několik kapek citrónové šťávy.
postup:
Uvařenou vychladlou řepu oloupeme a nastrouháme na struhadle. Stejně oloupeme brambory a protlačíme jako na salát. Vejce nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno a vše spolu smícháme v misce. V jiné misce smícháme přísady na zálivku a tu smícháme se salátem. Můžeme ihned podávat.
Vajíčkový salát z červené řepy
potřebujeme:
300 g vařené červené řepy
2 vejce uvařená natvrdo
80 g strouhaného sýra
3 lžíce bílého jogurtu
špetku soli
červenou papriku
Pepř
volitelné:
1 stroužek česneku
Drcené vlašské ořechy
zavařené okurky
Směs koření podle chuti
postup:
Vařenou řepu nakrájíme na malé kostičky a přendáme do salátové mísy. Přidáme sýr a vejce nakrájené na kostičky. Ochutíme solí, pepřem a paprikou, Nakonec přidáme majonézu a důkladně promícháme. V takovém stavu má salát spíše neutrální chuť. Výborně se k němu však hodí i další ingredience.
Podáváme inhed a každou porci můžeme ozdobit strouhaným sýrem, sterilizovaným hráškem, kukuřicí a čerstvými bylinkami. Výsledek tak bude hýřit krásnými barvami.
Nejlepší recepty ze surové červené řepy
Zdravá pomazánka z červené řepy
potřebujeme:
1 malá červená řepa
200 g Lučiny
100 g strouhaného sýra
3 stroužky česneku
Sůl, pepř černý mletý
postup:
Syrovou řepu nastrouháme, přidáme Lučinu, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, sůl, pepř a vše důkladně zamícháme. Podáváme s celozrnným pečivem.
Nevařený sirup z červené řepy
Potřebujeme (upravte dávku podle toho, kolik máte červené řepy):
3 kg červená řepa oloupaná
4 citrony (pokud nemáte bio citróny, je dobré umýt jejich octovou vodou, do receptu jde i kůra)
3 l převařené vody – vychladlé
3 – 5 bal. kyseliny citronové (já dala 3, ale v originál receptu je až 5 balíčků, záleží i množství cukru, které použijete)
2,5 kg krupicového cukru (v originály se je jsou až 4 kg cukru, ale to se mi zdálo příliš)
1 bal. konzervačního přípravku
1/2 lahvičky vanilkové aroma
postup:
Citrony dobře omyjeme, červenou řepu nakrájíme a vše spolu umeleme. Hmotu dáme do rendlíku a dobře promícháme – necháme 24 hodin odstát a sem-tam promícháme.
Pak dobře scedíme a šťávu smícháme s cukrem, kyselinou citrónovou, i přípravek na konzervování a esenci. Nyní třeba míchat, dokud se cukr nerozpustí. Potom Nalijme do sterilizovaných lahví a skladujeme na chladném místě. Přidáváme do vlažného čaje, limonád a výborný je i do koláčů – udělá vám krásnou barvičku.
Nezapomínejte, že červená řepa je opravdu silná potravina a dokáže snížit krevní tlak. Osoby, které nízkým tlakem trpí ji musí užívat s rozvahou. Rozhodně to s tímto super- lékem nepřehánějte, je nejlepší v malých dávkách.
Řepa na korejský způsob
potřebujeme:
600 g surové řepy
4 stroužky česneku
80 g rostlinného oleje
Na marinádu:
3 polévkové lžíce octa
1 lžička cukru
0,5 lžičky soli
1 lžička koriandru
0,5 čajové lžičky pepře
postup:
Najemno nakrájejte česnek, řepu omytou a oloupanou nastrouhejte na struhadle Pro přípravu marinády promíchejte všechny přísady. Přidejte řepu a česnek do misky spolu s marinádou a promíchejte. Olej přiveďte do varu a zalijte řepu, promíchejte a nechte salát odstát nejméně 3 hodiny.
Salát na hubnutí a na pročištění střev
potřebujeme:
¼ hlávky zelí
550 g červené řepy
400 g mrkve
1 jablko – volitelné
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce strouhaného křenu
postup:
Zeleninu očistíme a veškerou nastrouháme na co nejjemnější. Můžeme přidat i nastrouhané jablíčko. Nakonec zalijeme směsí citronové šťávy a křenu – podle chuti můžeme zálivku upravit. Já jsem ho jídla pár dní namísto klasických příloh a protože mi chutnal, dala jsem si sem tam i na večeři s celozrnným pečivem. Mně se to opravdu osvědčilo a asi za 3 týdny (a to jsem ho nejedla denně) byly 4 kila dole a zatím se nevrátily. Chcete zhubnou ještě o něco více a hlavně pročistit střeva rychle, zkuste i tento nápoj: V hrnci zahřejeme ½ šálky vody, přidáme ½ lžičky himalájské soli a dobře promícháme. Potom přidáme 1 lžičku závorové šťávy, 2 lžíce citronové šťávy a ½ jablečné šťávy. Promícháme a hned vypijeme. Tento nápoj raději pijte když jste doma – má skutečně rychlý čistící účinek.
Pokračování na další straně