Pečená řepa s česnekem podle Jamieho Olivera

potřebujeme:

½ kg malé červené řepy

1 větší hlávku česneku

Sůl, majoránku, pepř (případně i jiné koření či bylinky)

6 lžic olivového oleje

3 lžíce balsamico octa

postup:

Řepu očistíme a nakrájíme na měsíčky. Zalekaciu mísu vyložíme alobalem – měl by pokrývat stěny mísy. Na alobal uložíme kousky řepy, neoloupané stroužky česneku, ochutíme solí, kořením, bylinkami a nakonec pokapeme tekutými přísadami.

Nyní přichází nejdůležitější část, zabalení. Na vrch řepy položíme další kousek alobalu a přečnívající konce alobalu na stěnách mísy zahneme, čímž vytvoříme jakýsi uzavřený, těsný balíček, uvnitř kterého je řepa se všemi přísadami a nevyteče z něj šťáva.

Vložíme do vyhřáté trouby a při teplotě 200 stupňů pečeme 60-90 minut (vše závisí na velikosti řepy musí být měkká).

Zdravý bramborový salát

potřebujeme:

300 g uvařené červené řepy

300 g brambor uvařených ve slupce

2 vejce uvařená natvrdo

1 červenou cibuli

Na zálivku:

150 ml bílého jogurtu

Několik kapek olivového oleje

Sůl, pepř

Několik kapek citrónové šťávy.

postup:

Uvařenou vychladlou řepu oloupeme a nastrouháme na struhadle. Stejně oloupeme brambory a protlačíme jako na salát. Vejce nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno a vše spolu smícháme v misce. V jiné misce smícháme přísady na zálivku a tu smícháme se salátem. Můžeme ihned podávat.

Vajíčkový salát z červené řepy

potřebujeme:

300 g vařené červené řepy

2 vejce uvařená natvrdo

80 g strouhaného sýra

3 lžíce bílého jogurtu

špetku soli

červenou papriku

Pepř

volitelné:

1 stroužek česneku

Drcené vlašské ořechy

zavařené okurky

Směs koření podle chuti

postup:

Vařenou řepu nakrájíme na malé kostičky a přendáme do salátové mísy. Přidáme sýr a vejce nakrájené na kostičky. Ochutíme solí, pepřem a paprikou, Nakonec přidáme majonézu a důkladně promícháme. V takovém stavu má salát spíše neutrální chuť. Výborně se k němu však hodí i další ingredience.

Podáváme inhed a každou porci můžeme ozdobit strouhaným sýrem, sterilizovaným hráškem, kukuřicí a čerstvými bylinkami. Výsledek tak bude hýřit krásnými barvami.

Nejlepší recepty ze surové červené řepy

Zdravá pomazánka z červené řepy

potřebujeme:

1 malá červená řepa

200 g Lučiny

100 g strouhaného sýra

3 stroužky česneku

Sůl, pepř černý mletý

postup:

Syrovou řepu nastrouháme, přidáme Lučinu, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, sůl, pepř a vše důkladně zamícháme. Podáváme s celozrnným pečivem.

Nevařený sirup z červené řepy

Potřebujeme (upravte dávku podle toho, kolik máte červené řepy):

3 kg červená řepa oloupaná

4 citrony (pokud nemáte bio citróny, je dobré umýt jejich octovou vodou, do receptu jde i kůra)

3 l převařené vody – vychladlé

3 – 5 bal. kyseliny citronové (já dala 3, ale v originál receptu je až 5 balíčků, záleží i množství cukru, které použijete)

2,5 kg krupicového cukru (v originály se je jsou až 4 kg cukru, ale to se mi zdálo příliš)

1 bal. konzervačního přípravku

1/2 lahvičky vanilkové aroma

postup:

Citrony dobře omyjeme, červenou řepu nakrájíme a vše spolu umeleme. Hmotu dáme do rendlíku a dobře promícháme – necháme 24 hodin odstát a sem-tam promícháme.

Pak dobře scedíme a šťávu smícháme s cukrem, kyselinou citrónovou, i přípravek na konzervování a esenci. Nyní třeba míchat, dokud se cukr nerozpustí. Potom Nalijme do sterilizovaných lahví a skladujeme na chladném místě. Přidáváme do vlažného čaje, limonád a výborný je i do koláčů – udělá vám krásnou barvičku.

Nezapomínejte, že červená řepa je opravdu silná potravina a dokáže snížit krevní tlak. Osoby, které nízkým tlakem trpí ji musí užívat s rozvahou. Rozhodně to s tímto super- lékem nepřehánějte, je nejlepší v malých dávkách.

Řepa na korejský způsob

potřebujeme:

600 g surové řepy

4 stroužky česneku

80 g rostlinného oleje

Na marinádu:

3 polévkové lžíce octa

1 lžička cukru

0,5 lžičky soli

1 lžička koriandru

0,5 čajové lžičky pepře

postup:

Najemno nakrájejte česnek, řepu omytou a oloupanou nastrouhejte na struhadle Pro přípravu marinády promíchejte všechny přísady. Přidejte řepu a česnek do misky spolu s marinádou a promíchejte. Olej přiveďte do varu a zalijte řepu, promíchejte a nechte salát odstát nejméně 3 hodiny.

Salát na hubnutí a na pročištění střev

potřebujeme:

¼ hlávky zelí

550 g červené řepy

400 g mrkve

1 jablko – volitelné

2 lžíce citronové šťávy

2 lžíce strouhaného křenu

postup:

Zeleninu očistíme a veškerou nastrouháme na co nejjemnější. Můžeme přidat i nastrouhané jablíčko. Nakonec zalijeme směsí citronové šťávy a křenu – podle chuti můžeme zálivku upravit. Já jsem ho jídla pár dní namísto klasických příloh a protože mi chutnal, dala jsem si sem tam i na večeři s celozrnným pečivem. Mně se to opravdu osvědčilo a asi za 3 týdny (a to jsem ho nejedla denně) byly 4 kila dole a zatím se nevrátily. Chcete zhubnou ještě o něco více a hlavně pročistit střeva rychle, zkuste i tento nápoj: V hrnci zahřejeme  ½ šálky vody, přidáme ½ lžičky himalájské soli  a dobře promícháme. Potom přidáme  1 lžičku závorové šťávy, 2 lžíce citronové šťávy a ½ jablečné šťávy.  Promícháme a hned vypijeme. Tento nápoj raději pijte když jste doma – má skutečně rychlý čistící účinek.

Pokračování na další straně