Afty se obvykle samy hojí, nicméně existuje mnoho užitečných rad, které vám mohou pomoci rychleji se vypořádat s tímto problémem. Zvláště důležité je často čistit zuby a používat zubní nit, což vám může pomoci zabránit výskytu bakteriálních infekcí. Můžete také zkusit aplikovat na postiženou oblast led nebo med, což okamžitě zmírní bolest a nepohodlí. Lékaři často doporučují pacientům tato léčiva.

Obvyklá léčba problémů spočívá v užívání benzokainu, výplachů peroxidem vodíku, fluocinonidu, antimikrobiálních ústních výplachů, antibiotik (zejména ústních vod nebo tablet s doxycyklinem) a kortikosteroidních mastí. Ústní voda na předpis, nejlépe s obsahem dexametazonu nebo lidokainu, také může být účinná. Kromě toho vám může pomoci kloktání slané vody nebo jiného nálevu, který okamžitě snižuje bolest. Zpočátku může být výplach nepříjemný, ale pomůže vám zbavit se problému již během několika dní.

Výplach solí a citronovou šťávou

Vyplachování úst vhodnou směsí vám může pomoci zbavit se problému již během několika dní a přináší řadu dalších pozitivních přínosů pro vaši dutinu ústní. K přípravě nálevu budete potřebovat následující ingredience:

1 lžíci soli
300 ml vody
1/4 citronu

Příprava je jednoduchá. Stačí rozpustit sůl ve 200 ml teplé vody a směsí si vyplachovat ústa po celý den. Večer smíchejte zbylých 100 ml vody s citronovou šťávou a vypijte ji (pokud je příliš silná, můžete přidat med).