Níže bychom vám rádi poskytli pár rad, jak se vyhýbat potravinám s obsahem dusičnanů:

1) Omezte konzumaci zpracovaných potravin a masa jako jsou párky, salámy, klobásy a podobně.

2) Kontrolujte složení výrobků na obalu, zda neobsahují dusíkaté sloučeniny sodíku nebo draslíku (dusíkaté soli). Kromě masa je mohou obsahovat i některé jiné potraviny v plechovkách.

3) Upřednostněte bio potraviny, ve kterých není dovoleno používat uvedené konzervační látky.

4) Otestujte si vaši vodu z vodovodu. Vodárny obsah těchto sloučenin ve vodě sledují a měly by naměřené hodnoty zveřejňovat.

Zavolejte jim a zeptejte se jich na to. Případně si nechte vodu otestovat v laboratoři. Pokud by obsahovala vysoké koncentrace dusičnanů, použijte vodní filtry (destilační, reverzní osmóza a iontové výměnné filtry).

5) Jezte stravu bohatou na antioxidanty. Zmíněný vitamin C a některé další vitaminy mohou zredukovat konverzi dusičnanů a dusitanů na nitrosaminy.