Předpokládá se, že příčinou uvedených rizik možných zdravotních problémů je obsah dusičnanů v párcích. Zpracované masné výrobky často obsahují sodík (sůl), dusičnany, fosfáty a další potravinové přísady.

„Navíc, v uzeném mase se nacházejí i polycyklické aromatické uhlovodany, které přispívají ke zvýšenému riziku srdečního selhání“, vysvětluje Alicja Wol, D.M.Sc.

Podle Kanadské nadace proti rakovině působí dusičnany jako konzervační látky zabraňující zkažení masa a také dodávají masu lepší barvu.

Dusičnany a dusitany sice samy nezpůsobují rakovinu, ale za určitých okolností se mohou v těle měnit na jiné sloučeniny než nitrosaminy a nitrozamíny. Tyto látky již jsou spojovány se zvýšeným rizikem rakoviny.

Do některých masných výrobků se přidává i vitamin C, který má také konzervační účinky. Ten však v těle brání přeměně dusičnanů na nitrosamíny.

Proto v případě, že tyto masné výrobky konzumujete, ať už vy nebo vaše děti a není v nich vitamin C, můžete ho dodatečně podávat ve formě tabletek. Alespoň částečně tím snížíte riziko vzniku rakoviny.

Jak se vyhýbat potravinám s obsahem dusičnanů – strana 3