Ředkev černá je ostrá a mírně pálivá, nemá však významnější aroma. Je vhodnou přísadou do salátů, můžete si ji přidat k chlebu s máslem či sýrem. Spotřebujte ji čerstvou a syrovou, vždyť je bohatá na vitamin C, který by se tepelnou úpravou zbytečně znehodnotil.

Nabitá živinami a vitamíny

Černá ředkev je zásobárnou vitamínu C, který podporuje obranyschopnost organismu a urychluje nervově-svalové reakce, obsahuje vzácný vitamín PP. Z vitamínů zde mají zastoupení ještě B1, B2 a E.

Pomoc pro svaly

Černá ředkev dodá vašemu organismu i minerály jako draslík, který pomáhá vyloučit přebytečnou vodu shromažďovány v organismu a uvolňuje nepříjemné záškuby zapříčiněné únavou svalů . Vápník obsažený v černé ředkvi je důležitý pro stavbu kostí a zubů, navíc se vstřebává mnohem lépe než ten, který se nachází v mléce.

Tato nenápadná zelenina vám poskytne i síru a hořčík. Zatímco magnézium pomáhá předcházet křečím a tenzi, síra napomáhá při metabolismu aminokyselin a bílkovin.

nejrychlejší detox

Díky aktivním složkám je černá ředkvička dobrým přátelům jater a pomáhá tělu rychle se zbavit toxinů. Má také dobrý účinek na funkci žlučníku, což usnadňuje trávení. Černá ředkev také zvyšuje chuť k jídlu, takže ti, kteří trpí nechutenstvím by měli černou ředkev konzumovat pravidelně. Díky vysokému obsahu vlákniny zlepšuje funkci střev, takže ti, kteří trpí zácpou by ji určitě měli vyzkoušet.

Pokračování na další straně…