Jsou GMO potraviny bezpečné?

Když přijde řeč na GMO, existují dva zcela opačné názory. Na jedné straně jsou zde představitelé průmyslu a jejich vědci, kteří tvrdí, že geneticky upravené potraviny jsou naprosto bezpečné pro lidskou spotřebu a neměly by být považovány za toxické.

Ale na druhou stranu existují důkazy o tom, že takové potraviny způsobily u laboratorních zvířat toxické a alergické reakce. Většina vyspělých zemí má přísné předpisy a dokonce zákazy týkající se výroby a používání GMO.

Patří sem například Austrálie, Japonsko a celá Evropská Unie, což nás vede k závěru, že to zřejmě tak bezpečné nebude.

označování

Ovoce a zelenina, které jsou pěstovány běžným způsobem (i pomocí chemických látek), jsou označeny kódem, který se skládá ze čtyř číslic.

Ekologicky pěstované ovoce a zelenina je označena štítkem a kódem sestávajícím z pěti číslic, počínaje 9.

Geneticky modifikované ovoce a zelenina má cenovku s kódem sestávajícím z pěti číslic počínaje číslem 8, takže je třeba se vyhýbat tímto produktem.

Vědět co nejvíce o tom, co kupujete, je opravdu důležité, protože v dnešní době více než 80 procent zpracovaných potravin v zemích je geneticky modifikovaných.

V Evropě, v mnoha zemích, jako je Rakousko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko a Lucembursko, vláda zakázala výrobu a prodej geneticky modifikovaných potravin. U nás však na takové potraviny můžete narazit.

Informace o GMO můžete najít na obalech potravin. Představte si, že geneticky modifikovaná kukuřice může být obsažena v tisících potravinách a také například i sója. Nezapomeňte, že je důležité číst etikety. Jsou tam uvedeny všechny důležité informace o potravině, a pokud to se svým zdravím myslíte opravdu vážně, určitě už nekupujete „jen tak“ leccos.