Špatná ústní hygiena
Nedostatečná péče o zuby, může vést ke vzniku zubního plaku, což se, mimo jiných potíží, jako jsou například krvácení z dásní nebo zápach z úst, projevuje také zhoršením vnímání chuti.

Proto je vhodné dbát na prevenci a alespoň 2x ročně navštěvovat zubního lékaře a dentální hygienu, kde se můžete naučit správné péči o chrup a vhodné techniky čištění zubů.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?
Kovová chuť v ústech často zmizí sama od sebe poté, co pomine příčina, která tento problém vyvolala.

Pokud ale problém přetrvává, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Vhodné je navštívit otorhinolaryngologa, tedy lékaře, který se specializuje na onemocnění uší, nosu a krku (ORL).

Lékař s pomocí speciálního vyšetření zjistí stav vaší chuti a rozsah poškození.

Při tomto vyšetření se měří odpověď (reakce) pacienta na různé druhy chemických látek a způsob, jak pacient vnímá kyselé, sladké, slané, hořké a další chuti.

Součástí vyšetření bývá také vyšetření vedlejších dutin nosních (obvykle zobrazovacími metodami, jako jsou rentgen, CT nebo magnetická rezonance).

Ztráta vnímání chuti může být závažný problém. Chuť je důležitá, protože pomáhá nejen navodit pocit sytosti, ale umožňuje nám také rozpoznat zkažené jídlo.

Zhoršené vnímání chuti může vést k podvýživě, hubnutí (nebo naopak přibývání na váze) a/nebo depresi.

U lidí, kteří musí dodržovat přísnou dietu, jako jsou například diabetici, může zhoršení vnímání chuti způsobit velké problémy při konzumaci vhodných potravin.

Kovová pachuť v ústech či jiné formy dysgeuzie jsou také varovnou známkou některých onemocnění, jako je například Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba.

V případě, že problém s kovovou pachutí v ústech dlouhodobě přetrvává, vyhledejte lékařskou pomoc.