Mezi choroby, které mohou negativně ovlivnit vnímání chuti a čich, mimo jiné, patří:

alergie
nachlazení
záněty vedlejších dutin nosních
chřipka
další infekce horních cest dýchacích
Onemocnění centrálního nervového systému (CNS)
Centrální nervový systém vysílá signály do celého těla, včetně signálů týkajících se chuti. Při poranění centrálního nervového systému nebo jeho onemocněních, jako jsou například cévní mozková příhoda nebo Bellova obrna, může dojít k narušení vnímání chutí, což se, mimo jiné, projeví například kovovou pachutí v ústech.

Těhotenství
Kovová chuť v ústech je poměrně častým příznakem v těhotenství, zejména v jeho prvním trimestru.

Příčina tohoto problému není známá, nicméně lékaři se domnívají, že za tím jsou hormonální změny v těhotenství, které mohou narušit vnímání chutí.

Někteří lékaři se domnívají, že příčinou kovové pachuti v ústech v těhotenství mohou být i změny čichu (zejména intenzivnější vnímání různých vůní), které jsou v těhotenství velmi časté.

Potravinové alergie
Kovová chuť v ústech je také příznakem některých potravinových alergií. Pokud po konzumaci některých potravin, jako jsou například mušle nebo ořechy máte pocit změněného vnímání chuti, může se jednat o potravinovou alergii.

V takovém případě je nutné neprodleně vyhledat lékařskou pomoc, aby se případná alergie potvrdila nebo vyloučila a mohli jste se napříště těmto potravinám vyhnout.

Komplikace některých ušních operací
Pacienti, kteří mají chronické záněty středouší, musí někdy na operaci, při které hrozí poranění nervových vláken zvaných chorda tympani.

Tato nervová vlákna se nachází v blízkosti vnitřního ucha a vedou chuťové vjemy ze dvou zadních třetin jazyka do mozku.

Při jejich poranění při operaci pak může dojít ke zhoršení vnímání chuti, což se, mimo jiné, projevuje jako hořkost nebo kovová pachuť v ústech .

Jedna případová studie naznačuje, že s pomocí některých léků, lze tyto potíže podstatně zmírnit.

Pokračování na další straně