Obsah minerálních látek a vitaminů v semenech prosa je obecně vyšší než v pšenici, kukuřici a rýži a převažují v něm nenasycené mastné kyseliny. Doporučují se při anémii, rekonvalescenci, únavě a vnitřní očistě. Fluor a kyselina křemičitá posilují pokožku, vlasy, kosti, nehty a zuby.

Jak vařit proso:

Proso se uvaří na malá jemná zrnka, takže se hodí do mnoha různých receptů nebo jako samostatná příloha. Při vaření prosa je třeba pamatovat na to, že drobné žluté kuličky se velmi rychle uvaří, takže při přípravě mu musíte věnovat zvláštní pozornost, abyste jej nepřevařili. Zde je jednoduchý recept na přípravu nadýchaného prosa, které je připraveno ke konzumaci:

Ingredience
1 šálek jáhel (je to loupané proso)
2 šálky zeleninového vývaru (nebo vody)
¼ lžičky soli
1 lžíce másla
Postup
Proso večer před vařením namočte do vody a nechte do rána odstát.

Ráno proso sceďte a propláchněte.

Proso zahřejte ve velkém suchém hrnci na středním ohni a opékejte 4 až 5 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu.

Vmíchejte zeleninový vývar a sůl a poté přiveďte tekutinu k varu na vysoké teplotě.

Snižte teplotu na minimum, vmíchejte máslo a poté pánev přikryjte.

Vařte, dokud zrnka prosa neabsorbují většinu tekutiny, asi 15 minut – vyhněte se příliš častému míchání nebo příliš častému zvedání poklice.

Odstraňte z tepla a nechte přikryté stát asi 10 minut, dokud se nevstřebá zbytek tekutiny.

Proso promícháme vidličkou a dochutíme dle chuti. Podávejte teplé.

TIP: Proso můžete vařit i na sladce, s vodou přidáním medu podle chuti. Také je dobré kombinovatelné s ovocem a ořechy.