6) Obiloviny a zpracována mouka

Tyto potraviny mají vysoký glykemický index, což stimuluje AEGs a podporuje zánětlivé procesy. Bylo prokázáno, že denní konzumace pšenice a cereálií přispívá k rozvoji chronického autoimunitního onemocnění a zvyšuje riziko problémů se srdcem, cukrovkou či dokonce rakoviny. V případě onemocnění kloubů zvažte nahrazení pšeničné mouky moukou kokosovou, mandlovou, špaldovou či rýžovou.

7) Glutamát sodný

Glutamát sodný je přídavná látka zvýrazňující chuť jídla. Přidává se proto hlavně do zpracovaných potravin. V případě artritidy však má na ni velmi nepříznivý vliv. Proto pro jistotu studujte složení potravin a vyhněte se všem, které glutamát sodný obsahují.

8) Syrovátkové bílkoviny

Záněty kloubů zhoršují i ​​syrovátkové bílkoviny, které podporují tvorbu kyseliny močové a její následnou krystalizaci v kloubech. Výsledkem bývá nemoc dna a zhoršené bolesti, otoky a poškození kloubů.

9) Kukuřičný olej

Kukuřičný olej má vysoký obsah omega-6 mastných kyselin, které jsou pro vaše zdraví nebezpečné. Studie publikovaná v Americkém žurnálu výživy a metabolismu potvrdila, že tento druh olejů vede k častým zánětům. Platí to rovněž u sóji, arašídech a salátových dresincích. Snažte se konzumovat oleje s vyšším obsahem omega-3 kyselin jako jsou olivový, lněný nebo konopný.

10) Rafinovaná sůl

Rafinovaná sůl často obsahuje přísady a chemikálie, které narušují rovnováhu tekutin v těle a ztrátu vápníku, což pak vede k slabším kostem a kloubům. Vyhýbejte se proto zpracované soli a potravinám rychlého občerstvení, které jí mají velké množství. Namísto rafinované soli upřednostněte mořskou nebo himalájskou sůl.

Sledujte nás na Facebooku

https://www.facebook.com/P%C5%99%C3%ADroda-je-l%C3%A9k-1597975057187190/?fref=ts