pochoutkový salát
potřebujeme:
30 -40 dkg liptovské salámy,
1 cibule
2 -3 kyselé okurky
2 vajíčka na tvrdo
sterilovaná konzerva hrášku malá
Na zálivku:
1 lžíce octa
2 lžíce oleje
1 lžíce worchestru
1 lžíce hořčice
1 lžička cukru
malá majonéza
postup:
Salám nakrájíme na menší nudličky. Přidáme okapaný hrášek, nadrobno nakrájenou cibuli a okurky. Připravíme si zálivku: ocet, olej, worchester, hořčice a cukr – necháme přejít varem. Nalijeme na připravené suroviny. a nakonec přidáme majonézu, dobře promícháme a necháme odležet, nejlépe přes noc.
Turistický salát
potřebujeme:
20 dkg Salám turista (vysočina) – nakrájené na nudličky
1 pomazánkové máslo
1 malá cibule nakrájená nadrobno
100 g tvrdého sýra nakrájeného na nudličky
1-2 stroužky česneku
Volitelné: červená paprika
2 natvrdo uvařená vejce – nakrájené
1 lžíci tatarské omáčky
2 lžíce hořčice
postup:
K salámu přidáme máslo, sýr, nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek a ostatní přísady. promícháme a můžeme podávat.
Legendární Krakovský salát
potřebujeme:
- 1-2 na pánvi orestované kuřecí prsa (případně šunku, uzené masíčko ..)
- 1 malou konzervu kukuřice
- 1 velký pórek
- 150 g tvrdého sýra
- 100 g uzeného sýra
- 1 lžíci majonézy, 1 lžíci hořčice
- 3 lžíce husté smetany nebo jogurtu
- sůl, pepř, špetka cukru
postup:
Kuřecí prsa bez kůže nakrájíme na malé kostičky, zprudka osmahneme na malém množství oleje. ochutíme a okořeníme – na pánvi necháme asi jen 5-7 minut, masíčko je rychle hotové.
Pórek nakrájíme na půlměsíčky av sítku ho zalijeme vařící vodou. Sýr – obyčejný i žlutý nastrouháme nahrubo. Všechny suroviny včetně kukuřice smícháme spolu.
Majonézu smícháme se smetanou, dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru. Přidáme do salátu a důkladně promícháme. Před podáváním necháme pár hodin v chladničce. Salatek je výborný, doporučuji!
Zdroj.Dobrenoviny.sk