pochoutkový salát

potřebujeme:

30 -40 dkg liptovské salámy,

1 cibule

2 -3 kyselé okurky

2 vajíčka na tvrdo

sterilovaná konzerva hrášku malá

Na zálivku:

1 lžíce octa

2 lžíce oleje

1 lžíce worchestru

1 lžíce hořčice

1 lžička cukru

malá majonéza

postup:

Salám nakrájíme na menší nudličky. Přidáme okapaný hrášek, nadrobno nakrájenou cibuli a okurky. Připravíme si zálivku: ocet, olej, worchester, hořčice a cukr – necháme přejít varem. Nalijeme na připravené suroviny. a nakonec přidáme majonézu, dobře promícháme a necháme odležet, nejlépe přes noc.

Turistický salát

potřebujeme:

20 dkg Salám turista (vysočina) – nakrájené na nudličky

1 pomazánkové máslo

1 malá cibule nakrájená nadrobno

100 g tvrdého sýra nakrájeného na nudličky

1-2 stroužky česneku

Volitelné: červená paprika

2 natvrdo uvařená vejce – nakrájené

1 lžíci tatarské omáčky

2 lžíce hořčice

postup:

K salámu přidáme máslo, sýr, nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek a ostatní přísady. promícháme a můžeme podávat.

Legendární Krakovský salát

potřebujeme:

  • 1-2 na pánvi orestované kuřecí prsa (případně šunku, uzené masíčko ..)
  • 1 malou konzervu kukuřice
  • 1 velký pórek
  • 150 g tvrdého sýra
  • 100 g uzeného sýra
  • 1 lžíci majonézy, 1 lžíci hořčice
  • 3 lžíce husté smetany nebo jogurtu
  • sůl, pepř, špetka cukru

postup:

Kuřecí prsa bez kůže nakrájíme na malé kostičky, zprudka osmahneme na malém množství oleje. ochutíme a okořeníme – na pánvi necháme asi jen 5-7 minut, masíčko je rychle hotové.

Pórek nakrájíme na půlměsíčky av sítku ho zalijeme vařící vodou. Sýr – obyčejný i žlutý nastrouháme nahrubo. Všechny suroviny včetně kukuřice smícháme spolu.

Majonézu smícháme se smetanou, dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru. Přidáme do salátu a důkladně promícháme. Před podáváním necháme pár hodin v chladničce. Salatek je výborný, doporučuji!

Zdroj.Dobrenoviny.sk