5. Exotická marináda se zakysanou smetanou a pomerančovým džusem

Nenápadná, ale přitom příjemná chuť a citrusová kyselost.

Množství porcí: 2-3 kg masa.

Příprava: 360 min.

složení:

  • pomeranč 1 ks.
  • česnek 2 polévkové lžíce (prášek)
  • bazalka 2 lžičky (sušené)
  • kardamon 1 lžička 
  • zakysaná smetana 600 g (od 30%)
  • majonéza 300 g
  • sůl
  • koření

Příprava:

Pomerančovou kůru jemně odstraníme, šťávu z pomeranče vymačkáme a smícháme se sušeným česnekem, bazalkou, kardamonem.

Přidejte sůl, pepř, kysanou smetanu a majonézu. Dobře promíchejte.

6. Florentská marináda s citrónem a rozmarýnem

Citron je jemnější a voňavější než ocet. Změkčí tvrdé vlákna masa a zanechá ho šťavnaté a velmi chutné.

Množství porcí: 2-3 kg masa.

Příprava: 180 min.

složení:

  • citrón 2-3 ks
  • česnek 1 hlávka (menší)
  • rozmarýn malý svazek
  • Petržel malý svazek
  • olivový olej 300 ml extra panenský
  • pepř

Příprava:

Citrony důkladně očistíme, nakrájíme a smícháme s nahrubo nasekaným česnekem, lístky rozmarýnu a petrželkou.

Maso zalejme olejem, přidáme pepř, citrónovou směs a vše dobře zamícháme a necháme marinovat.

7. Kořeněná hořčicově-medová marináda

Tato omáčka udělá z vašeho grilu pekelně chutné jídlo!

Počet porcí: 1 kg masa.

Příprava: 120 min.

složení:

  • Zelená cibulka malý svazek
  • voda 100 ml
  • med 150 g kapalný
  • hořčice 150 ml se semínky
  • Dijon hořčice 200 ml
  • rostlinný olej 300 ml
  • sůl
  • koření

Příprava:

Nadrobno nasekáme cibulku, přidáme vodu, med, dva druhy hořčice a rostlinný olej.

Přidejte sůl, pepř a dobře promíchejte.

8. Marináda s citronem a bílým vínem

Voňavá směs evropských a asijských tradic.

složení:

  • šalotka 200 g
  • voda 100 ml
  • bílé víno 200 ml suché
  • 4 stonky citrónové trávy
  • Směs italského koření 2 lžičky
  • sůl

Příprava:

Očistěte šalotku a důkladně nakrájejte.

Přidejte k cibuli vodu, víno, sůl a nasekanou citronovou trávu.

Přidejte směs koření a zamíchejte spolu s masíčko.

9. Geniální marináda na krkovičku

potřebujeme:

4-5 plátků krkovice

sůl

6-7 stroužků česneku

2 ks cibule

marináda:

2 lžíce oleje

2 lžíce sójové omáčky

6 lžic ostrého kečupu

1 lžička medu

1 lžička mleté ​​papriky

1/2 lžičky mletého pepře

50 ml vody

postup:

Maso naklepeme az obou stran a osolíme. Potřeme česnekem a naskládáme do pekáče.

Zasypeme cibulí, kterou pokrájíme nadrobno, nebo na slabé kroužky.

Suroviny na marinádu dobře promícháme a rovnoměrně nalijeme na maso.

Přikryjeme a necháme marinovat alespoň 1-2 hodinky před přípravou.

10. Japonská marináda se sójovou omáčkou a zázvorem

Silná asijská chuť.

Množství porcí: 2-3 kg masa.

Příprava: 180 min.

složení:

  • sójová omáčka 200 ml
  • 200 ml teriyaki omáčky
  • citrón 2 ks
  • Chili paprička 1-2 ks. (Volitelně)
  • koriandr malý svazek
  • Zázvor 100 g čerstvý
  • sezamový olej 50 ml.

Příprava:

Smíchejte sójovou omáčku s teriyaki omáčkou.

Česnek nakrájíme na polovinu a šťávu vymačkáme do směsi omáček.

Nakrájejte koriandr a chilli a přidejte do marinády.

Pak přidáme i strouhaný nebo jemně nasekaný zázvor.

Přidejte sezamový olej do marinády a dobře promíchejte. nechte marinovat masíčko.

Zdroj:obrenoviny.sk