5. Exotická marináda se zakysanou smetanou a pomerančovým džusem
Nenápadná, ale přitom příjemná chuť a citrusová kyselost.
Množství porcí: 2-3 kg masa.
Příprava: 360 min.
složení:
- pomeranč 1 ks.
- česnek 2 polévkové lžíce (prášek)
- bazalka 2 lžičky (sušené)
- kardamon 1 lžička
- zakysaná smetana 600 g (od 30%)
- majonéza 300 g
- sůl
- koření
Příprava:
Pomerančovou kůru jemně odstraníme, šťávu z pomeranče vymačkáme a smícháme se sušeným česnekem, bazalkou, kardamonem.
Přidejte sůl, pepř, kysanou smetanu a majonézu. Dobře promíchejte.
6. Florentská marináda s citrónem a rozmarýnem
Citron je jemnější a voňavější než ocet. Změkčí tvrdé vlákna masa a zanechá ho šťavnaté a velmi chutné.
Množství porcí: 2-3 kg masa.
Příprava: 180 min.
složení:
- citrón 2-3 ks
- česnek 1 hlávka (menší)
- rozmarýn malý svazek
- Petržel malý svazek
- olivový olej 300 ml extra panenský
- pepř
Příprava:
Citrony důkladně očistíme, nakrájíme a smícháme s nahrubo nasekaným česnekem, lístky rozmarýnu a petrželkou.
Maso zalejme olejem, přidáme pepř, citrónovou směs a vše dobře zamícháme a necháme marinovat.
7. Kořeněná hořčicově-medová marináda
Tato omáčka udělá z vašeho grilu pekelně chutné jídlo!
Počet porcí: 1 kg masa.
Příprava: 120 min.
složení:
- Zelená cibulka malý svazek
- voda 100 ml
- med 150 g kapalný
- hořčice 150 ml se semínky
- Dijon hořčice 200 ml
- rostlinný olej 300 ml
- sůl
- koření
Příprava:
Nadrobno nasekáme cibulku, přidáme vodu, med, dva druhy hořčice a rostlinný olej.
Přidejte sůl, pepř a dobře promíchejte.
8. Marináda s citronem a bílým vínem
Voňavá směs evropských a asijských tradic.
složení:
- šalotka 200 g
- voda 100 ml
- bílé víno 200 ml suché
- 4 stonky citrónové trávy
- Směs italského koření 2 lžičky
- sůl
Příprava:
Očistěte šalotku a důkladně nakrájejte.
Přidejte k cibuli vodu, víno, sůl a nasekanou citronovou trávu.
Přidejte směs koření a zamíchejte spolu s masíčko.
9. Geniální marináda na krkovičku
potřebujeme:
4-5 plátků krkovice
sůl
6-7 stroužků česneku
2 ks cibule
marináda:
2 lžíce oleje
2 lžíce sójové omáčky
6 lžic ostrého kečupu
1 lžička medu
1 lžička mleté papriky
1/2 lžičky mletého pepře
50 ml vody
postup:
Maso naklepeme az obou stran a osolíme. Potřeme česnekem a naskládáme do pekáče.
Zasypeme cibulí, kterou pokrájíme nadrobno, nebo na slabé kroužky.
Suroviny na marinádu dobře promícháme a rovnoměrně nalijeme na maso.
Přikryjeme a necháme marinovat alespoň 1-2 hodinky před přípravou.
10. Japonská marináda se sójovou omáčkou a zázvorem
Silná asijská chuť.
Množství porcí: 2-3 kg masa.
Příprava: 180 min.
složení:
- sójová omáčka 200 ml
- 200 ml teriyaki omáčky
- citrón 2 ks
- Chili paprička 1-2 ks. (Volitelně)
- koriandr malý svazek
- Zázvor 100 g čerstvý
- sezamový olej 50 ml.
Příprava:
Smíchejte sójovou omáčku s teriyaki omáčkou.
Česnek nakrájíme na polovinu a šťávu vymačkáme do směsi omáček.
Nakrájejte koriandr a chilli a přidejte do marinády.
Pak přidáme i strouhaný nebo jemně nasekaný zázvor.
Přidejte sezamový olej do marinády a dobře promíchejte. nechte marinovat masíčko.
Zdroj:obrenoviny.sk