Balkánská marináda na grilování: s jogurtem, koriandrem a sladkou paprikou

Marináda s jogurtem, koriandrem a sladkou paprikou udělá maso obzvláště jemným a šťavnatým.

Počet porcí: 2 kg masa.

Příprava: 180 min.

složení:

  • červená paprika 2-3 lžíce
  • koriandr 150 g (velký svazek)
  • jogurt 600 g přírodní
  • šťáva ½ citronu
  • sůl

Příprava:

Maso smícháme s jogurtem, který ochutíme solí, citronovou šťávou a nasekaným koriandrem. Přidáme i papriku, promícháme a necháme marinovat.

3. Francouzská marináda

Jasné tóny Provence bylinek zvýrazňují přirozenou chuť masa, ale nepřebije ji.

Množství porcí: 2-3 kg masa.

Příprava: 180 min.

složení:

  • olivový olej 500 ml extra panenský
  • šťáva ½ citronu
  • tymián je malý svazek
  • rozmarýn 3-4 větve
  • Šalvěj 2 větvičky
  • 5-6 stroužků česneku
  • pepř

Příprava:

Smíchejte olivový s nakrájeným masem.

Přidejte citrónovou šťávu, mátu peprnou, zelené větvičky koření.

Česnek přetlačte a přidejte do marinády. Zamíchejte a nechte marinovat.

4. Středomořská marináda s rajčaty a bazalkou

Ostřejší a svěžejší, tato marináda zvýrazňuje nepříliš výrazné přírodní maso a ryby.

Množství porcí: 2-3 kg masa.

Příprava: 360 min.

složení:

  • rajčata ve vlastní šťávě 1 litr (můžeme použít konzervované)
  • šťáva z 1 citronu
  • cukr 70 g
  • kapary 1 lžíci
  • Česnek 5 stroužků
  • bazalka 100 g
  • olivový olej 100 ml extra panenský
  • sůl
  • koření

Příprava:

Smíchejte rajčatovou pastu s cukrem a kapary.

Česnek přetlačte a přidejte do marinády.

Očistěte listy bazalky a zamíchejte do marinádou spolu s olivovým olejem, solí a pepřem. Zamícháme a marinujeme připravené masíčko.

Pokračování na další straně