Balkánská marináda na grilování: s jogurtem, koriandrem a sladkou paprikou
Marináda s jogurtem, koriandrem a sladkou paprikou udělá maso obzvláště jemným a šťavnatým.
Počet porcí: 2 kg masa.
Příprava: 180 min.
složení:
- červená paprika 2-3 lžíce
- koriandr 150 g (velký svazek)
- jogurt 600 g přírodní
- šťáva ½ citronu
- sůl
Příprava:
Maso smícháme s jogurtem, který ochutíme solí, citronovou šťávou a nasekaným koriandrem. Přidáme i papriku, promícháme a necháme marinovat.
3. Francouzská marináda
Jasné tóny Provence bylinek zvýrazňují přirozenou chuť masa, ale nepřebije ji.
Množství porcí: 2-3 kg masa.
Příprava: 180 min.
složení:
- olivový olej 500 ml extra panenský
- šťáva ½ citronu
- tymián je malý svazek
- rozmarýn 3-4 větve
- Šalvěj 2 větvičky
- 5-6 stroužků česneku
- pepř
Příprava:
Smíchejte olivový s nakrájeným masem.
Přidejte citrónovou šťávu, mátu peprnou, zelené větvičky koření.
Česnek přetlačte a přidejte do marinády. Zamíchejte a nechte marinovat.
4. Středomořská marináda s rajčaty a bazalkou
Ostřejší a svěžejší, tato marináda zvýrazňuje nepříliš výrazné přírodní maso a ryby.
Množství porcí: 2-3 kg masa.
Příprava: 360 min.
složení:
- rajčata ve vlastní šťávě 1 litr (můžeme použít konzervované)
- šťáva z 1 citronu
- cukr 70 g
- kapary 1 lžíci
- Česnek 5 stroužků
- bazalka 100 g
- olivový olej 100 ml extra panenský
- sůl
- koření
Příprava:
Smíchejte rajčatovou pastu s cukrem a kapary.
Česnek přetlačte a přidejte do marinády.
Očistěte listy bazalky a zamíchejte do marinádou spolu s olivovým olejem, solí a pepřem. Zamícháme a marinujeme připravené masíčko.
Pokračování na další straně