K přípravě budeme potřebovat:

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy

Dále můžeme použít sůl, cukr a oblíbené koření a bylinky, abychom sýr ozvláštnili.

postup přípravy:

Do hrnce nalijeme mléko a položíme ho na sporák. Během vaření přidáváme sůl, cukr a citrónovou šťávu (případně octem, pokud nemáme citrónovou šťávu) a důkladně mícháme lžící, dokud se nezačnou vytvářet sýrové hrudky.

Poté hrnec odstavíme a ještě za horka přecedíme mléko přes sítko do misky, aby se oddělila syrovátka. Syrovátku nevyléváme, protože je velmi zdravá a lze ji vypít nebo použít při pečení a vaření, například jako přísadu do kynutého těsta.

Sýr pak vložíme do formy a dáme do chladničky na 3-4 hodiny. Po vyjmutí z formy můžeme sýr servírovat a přejeme dobrou chuť!