Způsob přípravy:

Důkladně omyté a osušené plody dřeně jemně rozdrťte (rozdrcené ovoce pustí více šťávy).

Ovoce přendáme do čisté sterilní nádoby a poté zalijeme alkoholem. Nádobu zavřete a odložte na třicet dní na teplé místo. Nezapomeňte nádobu denně protřepávat.

Po uplynutí stanoveného času přecedíme a posypeme cukrem. Nádobu s dříňovým ovocem a cukrem pevně uzavřete a odložte na další týden. Alkohol, kterým byl dřín zaplaven, si odložte v jiné nádobě.

Po týdnu sirup přeceďte přes sítko. Ovoce dobře vymačkáme. Výslednou směs nalijte do nádoby s odloženým alkoholem. Vše důkladně promícháme. Ovocnou tinkturu nalijeme do lahví. Odložíme si dalších jedenadvacet dní.

Posledním krokem je přecezení tinktury pomocí jemného sítka. Tato operace se musí provést, když se na dně nádoby objeví sediment. Alternativou k sítu může být gáza, nebo speciální hedvábný papír.