Zhoršily se vám bolesti zad a opakují se stále častěji? Klekněte si na všechny čtyři a ruce dejte hodně od sebe…

Léčebná gymnastika Valentina Dikulji

Cvik č. 1

Klekněte si na všechny čtyři, ruce dejte hodně od sebe, záda jsou v rovině a dívejte se dopředu. Zhluboka se nadechněte, při výdechu si sedněte na paty, uvolněte záda a hlavu skloňte k vytaženým rukám. Při nádechu se posuňte dopředu k rukám, prohněte se tak, aby se vaše hlava vytahovala vzhůru. Vydržte v této poloze a znovu si sedněte na paty. To opakujte 10–12krát.

Cvik č. 2

Výchozí poloha je stejná jako v předchozím cvičení, kolena se dotýkají. Zvedněte chodidla přitisknutá k sobě a vytáčejte je co nejvíce do strany, klečte přitom na kolenou. Tak se bude pohybovat páteř v bederní oblasti, ale ramena a hruď zůstanou na místě.  Opakujte toto cvičení 10–12krát na každou stranu.

Cvik č. 3

Opět stejná poloha. Záda držte rovně, brada je vodorovně s podlahou. Při tomto cviku je nutné posunovat pánev do strany jako kyvadlo, než ucítíte bolest (co možno nejníže). Nezůstávejte ve výchozí poloze, ale pohybujte se ze strany na stranu. Hezky plynule bez prudkých pohybů. Také toto cvičení opakujte 10–12krát na každou stranu.

Cvik č. 4

Každý zná polohu „kočka“. Poloha je stejná, při nádechu hodně prohněte záda v kříži, hlava směřuje ke stropu. Při výdechu dejte hlavu mezi ruce a záda prohněte na druhou stranu. Dělejte to také plynule a opakujte opět 10–12krát.

Cvik č. 5

Lehněte si na záda, nohy pokrčte v kolenou. Ruce dejte podél těla. Pomalu pokládejte kolena k podlaze jednou napravo, jednou nalevo. Při tomto cvičení je v akci jen bederní páteř, lopatky zůstávají na podlaze. Dýchejte zhluboka, pohyby dělejte pomalu. Opakujte 10–12krát.

Cvik č. 6

Stejná poloha, kolena jsou ohnutá, ruce jsou podél těla dlaněmi dolů. Levé chodidlo dejte na pravé koleno. Při výdechu zvedněte pravou nohu k sobě. Pomalu vydechněte a položte nohu na podlahu při současném nádechu. Opakujte 10krát každou nohou.

Na tomto videu je podrobně popsáno a ukázáno, jak se mají dělat cviky na záda při bederní kýle podle Dikulja.

Na těchto cvicích není nic složitého, jsou snadno proveditelné a nevyžadují zvláštní fyzickou přípravu.

Tato metoda je založena na čtyřech postulátech, které nesmí být porušeny: cvičit každý den, cvičit alespoň 60 minut, dodržovat gymnastickou hygienu a neochvějně věřit v úspěch. Pokud budete postupovat podle těchto jednoduchých pravidel, bolest jistě ustoupí. Starejte se o sebe a své zdraví!

Jestliže se vám zalíbil tento poučný článek, podělte se o něj se svými přáteli!