Oční problémy

V těžkých případech nedostatku vitaminu B12 dochází k destrukci zrakového nervu a cév sítnice, obraz je zdvojený a rozmazaný.

Neustálá únava

Nedostatek hemoglobinu – nedostatek kyslíku. Nedostatek kyslíku – to je vaše neustálá touha spát. Kvůli nedostatku kyanokobalaminu tělo neustále potřebuje odpočinek, i když jste dobře spali.

Šedá kůže

Žádné náplasti pod očima nezachrání! Abyste se zbavili dráždivých modřin a bledé pokožky, doporučujeme zkontrolovat hladinu vitaminu B12.

Jeho nedostatek způsobuje narušení krvetvorby a destrukci krevních buněk, což má za následek uvolňování žlučového barviva bilirubinu, které dává pokožce tuto barvu.

Brnění a necitlivost

Jedná se o jeden z nejnepříjemnějších neurologických příznaků nedostatku B12. Poruchy nervového systému a nedostatek kyslíku způsobují necitlivost, mravenčení končetin a také křeče.

Problémy s pamětí

Nemůžete si vzpomenout na jméno starého přítele nebo kam jste položili klíče? Je čas zkontrolovat hladinu vitaminu B12 a začít ho okamžitě užívat!

Změna vzhledu jazyka

Červeně lakovaný jazyk je skutečným příznakem nedostatku vitamínu B12.

Kvůli nedostatku vitamínů se struktura jazyka mění, stává se jasně červenou, jako by byla pokryta lakem. Navíc se objevuje nepříjemné pálení na jazyku a zkreslení chuťových vjemů.

Změny nálady

Nedostatek vitaminu B12 u žen může zhoršit depresi, zvýšit úzkost a nervozitu.

Protože se tento vitamín podílí na tvorbě hormonů štěstí – serotoninu a dopaminu.

Zkreslení pachů

Anémie způsobuje zkreslení pachů, takže aroma vašeho oblíbeného parfému může způsobit podráždění. Ale vůně barvy nebo petroleje se najednou začne líbit.

Srdeční problémy

Zhoršená funkce krvetvorby často vede k tachykardii, hypotenzi a mnoha dalším příznakům kardiovaskulárních onemocnění.

Teplota

Ve vzácných případech může být nedostatek kyanokobalaminu doprovázen přechodným zvýšením tělesné teploty na hodnoty subfebrilií.

Pokud zaznamenáte některý z těchto nepříjemných příznaků, měli byste okamžitě vyhledat odbornou pomoc.

Článek je informativní. Je třeba to vzít v úvahu a projednat s lékařem. Nepodléhejte samoléčbě a buďte zdraví.

Zdroj:lifter