postup přípravy:

Potřebné množství cukru pro tento džem záleží na sladkosti použitého ovoce. Recept můžete vyzkoušet i s jiným ovocem, jako jsou meruňky, maliny nebo povidla.

Pokud připravujete větší množství, jednoduše zvyšte poměr surovin. Nejprve si očistíme jahody a necháme je usušit. Poté je rozložíme na plech a zalijeme citrónovou šťávou.

Jahody pečeme v troubě na 220 stupních po dobu 20 minut, poté je vyjmeme, přidáme cukr a pečeme dalších 15 minut. Jahody při pečení nemícháme. Poté je vyjmeme, přidáme rum a vanilku a pečeme ještě 10 minut.

Džem nalijeme do sklenic a pořádně uzavřeme. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout na tmavém místě. Doporučuje se nezapínat ventilátor, aby se jahody nezpekli.

Jahodový pečený džem s rebarborou

Tento recept na džem zahrnuje následující ingredience:

  • 1,5 kg rebarbory, již očištěné a nakrájené na menší kousky
  • 1 kg jahod
  • 0,7 kg běžného krystalového nebo třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk.

postup přípravy:

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky široké 1,5 cm.

Jahody omyjeme, nakrájíme napůl a smícháme s cukrem a vanilkovým luskem (pokud není k dispozici, můžeme použít vanilkový cukr).

Tuto směs vložíme do většího pečicího plechu a pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů asi 35 minut, přičemž během pečení 3x promícháme.

Hotovou směs rozdělíme do sklenic, uzavřeme je a obrátíme dnem vzhůru.

Necháme je vychladnout na tmavém a suchém místě.