postup přípravy:
Potřebné množství cukru pro tento džem záleží na sladkosti použitého ovoce. Recept můžete vyzkoušet i s jiným ovocem, jako jsou meruňky, maliny nebo povidla.
Pokud připravujete větší množství, jednoduše zvyšte poměr surovin. Nejprve si očistíme jahody a necháme je usušit. Poté je rozložíme na plech a zalijeme citrónovou šťávou.
Jahody pečeme v troubě na 220 stupních po dobu 20 minut, poté je vyjmeme, přidáme cukr a pečeme dalších 15 minut. Jahody při pečení nemícháme. Poté je vyjmeme, přidáme rum a vanilku a pečeme ještě 10 minut.
Džem nalijeme do sklenic a pořádně uzavřeme. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout na tmavém místě. Doporučuje se nezapínat ventilátor, aby se jahody nezpekli.
Jahodový pečený džem s rebarborou
Tento recept na džem zahrnuje následující ingredience:
- 1,5 kg rebarbory, již očištěné a nakrájené na menší kousky
- 1 kg jahod
- 0,7 kg běžného krystalového nebo třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk.
postup přípravy:
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky široké 1,5 cm.
Jahody omyjeme, nakrájíme napůl a smícháme s cukrem a vanilkovým luskem (pokud není k dispozici, můžeme použít vanilkový cukr).
Tuto směs vložíme do většího pečicího plechu a pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů asi 35 minut, přičemž během pečení 3x promícháme.
Hotovou směs rozdělíme do sklenic, uzavřeme je a obrátíme dnem vzhůru.
Necháme je vychladnout na tmavém a suchém místě.