Druhý způsob

potřebujeme:

5 litrů čerstvého mléka (například z mliekomatu)

3 PL bílého jogurtu

postup:

Nejprve vložte syrové mléko do hrnce a povařte ho. Po jeho uvaření chvilku počkejte, odeberte svrchu kůži a vařte dokud se nezredukuje asi o jeden prst.

Potom ho odstavte ze sporáku a nechte chladnout přibližně půl hodiny. Pokud chcete zjistit, zda dosáhlo mléko požadovanou teplotu, vložte do něj prst a počkejte 7 až 8 minut. Pokud váš prst vydržel teplotu, znamená to, že mléko je připraveno na kvašení. V misce si smícháme jogurt s trochou mléka a tuto hustou směs nalijeme rovnoměrně do sterilizovaných sklenic. Jogurtovou směs zalijeme mlékem a smícháme.

Zbytek jogurtové hmoty necháme v misce a také smícháme se zbytkem mléka.

Nádoby nezavírejte, jen přikryjte víčkem z opačné strany (misku například sítkem) a překryjte utěrkou. Nechte odpočívat asi 3-4 hodiny, aniž jste nádoby přemisťovali.

Pokud chcete vědět, zda je jogurt hotový, odkryjte a zkuste, zda je dostatečně hustý. Asi po 7-8 hodinách můžete nádoby uzavřít a skladovat v chladničce. Dobrou chuť!

Podrobný videonávod najdete ZDE:

Tip: Jogurty si můžeme připravit hned i ovocné a to tak že na dno sklenic si dáme oblíbený džem a zalijeme směsí na jogurt a tak dáme trouby. Kdo má rád kávové jogurty, tak si přidejte do mléka NESCO-kávu, případně vanilkový cukr už podle chuti.

Zdroj:dobrenoviny.sk