Připravte si z čekanky:

Léčivý čaj a odvar z modrých květů čekanky

Čaj z modrých květů  čistí krev a podporuje její tvorbu, snižuje vysokou hladinu cholesterolu, pročišťuje cévy  a proto je i prevencí srdečně-cévních onemocnění. Zlepšuje také činnost jater a žlučníku, podporuje vylučování žluči. prirpavíme ho jako kterýkoliv jiný vbylinkový čaj – zalít vařící vodou, nechat louhovat scedit a pít. 

Odvar z květů  pročistí ledviny i močové ústrojí . Pokud jste někdy měli v měchýři nebo ledvinách kámen, už to asi zažít nechcete. Pomůže vám v tom právě čekanka, která preventivně působí proti vzniku kamenů.

Nálev z čekanky

Čekanka se nejčastěji podává ve formě  nálevu , který se připraví z jedné polévkové lžíce na čtvrt litru vody. K dosažení silnějšího účinku je vhodný odvar, který se vaří pět minut. Pijí se dvě až tři šálky denně, vždy po jídle.

Odvar z kořene

Odvar si připravte z litru vody a pěti polévkových lžic sušené rostliny. Takový odvar je vhodný na  obklady, výplachy, kloktání či dokonce i do koupele  (v tom případě je důležité udělat ho silnější). Odvar nechte louhovat přibližně 15 minut, sceďte a používejte na konkrétní účel.

Na očistu jater a podporu funkce žlučníku

Potřebujete : 1 kávovou lžičku kořene čekanky, 2,5 deci vody, malý hrnec, 1 lžičku medu nebo citron

Kořen s vodou vložte do hrnce a přiveďte na 90 stupňů teploty. Nesmí se vařit. Tuto směs ohřívejte při 90 stupňů 5 – 7 minut. Potom čaj odstavte a nechte ho zakrytý louhovat přibližně 10 – 15 minut. Čaj sceďte a do vlažného můžete přidat med nebo citron. Tento čaj podporuje trávení, vylučování žluči, působí močopudně, podporuje funkci jater, ledvin a čistí i močové cesty. Tento čaj pijte teplý 2 krát za den.

Léčiva směs na žaludek

Kvart vás chronický zánět žaludeční sliznice, líný žaludek a nedostatek žaludečních šťáv? Pomůže vám speciální směs smíchána z padesáti gramů natě čekanky a řepíku, listů pampelišky a i jitrocele. Jednu polévkovou lžíci bylinek zalijte třemi decilitry vroucí vody a nechte čtvrthodinu louhovat. Čaj pijte neslazený třikrát až čtyřikrát denně.

Když do směsi přidáte padesát gramů mochny husího, zvýšíte jeho protizánětlivý účinek. Tehdy však čaj tři minuty povařte a nakonec nechte ještě půlhodinu odstát.

Kvas z čekanky – léčivý nápoj namísto kávy

Tento výrobek má příjemnou ořechovou příchuť, neobvyklou aroma a kořeněnou chuť s mírnou hořkostí. Kvas je bohatý na vitamíny, organické kyseliny, minerály, dokonale uhasí žízeň v horkém počasí. Bude užitečná pro dysbakteriozu, gastritidu s nízkou kyselostí a oslabení mužské síly. Protože jde o fermentovaný produkt, poskytuje neocenitelné výhody pro mikroflóru žaludku a střev. Navíc má i povzbuzující účinek, takže ráno si jej můžete klidně dát namísto kávy.

přísady

5 l vody2 polévkové lžíce sušeného kořene čekanky1 lžička kyseliny citronové500 g kr. cukru1,5 lžičky sušeného droždí

příprava

  1. Do hrnce s 5 litry studené vody přidejte všechny přísady kromě droždí. Míchejte, dejte na oheň a přiveďte do varu.
  2. Odstraňte z tepla a ujistěte se, že kapalina vychladla na přibližně 40 stupňů. Z hrnce odeberte trochu teplého roztoku do samostatné nádoby a rozpusťte v ní droždí, pak nalijte do hrnce.
  3. Důkladně promíchejte, přikryjte pánev víkem a položte na teplé místo na 3-4 hodiny. Jakmile uvidíte na povrchu pěnu, kvas je připraven. Pokud není dostatek pěny, nechte nádobu odstát na teplém místě přes noc.
  4. Pijte chladné.

Zdroj:Dobrenoviny.sk