plná živin
Čekanka obecná obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten a lutein , z minerálních látek jsou zastoupeny železo, hořčík, vápník, draslík, selen, mangan, sodík, měď a zinek . Kořen i nať čekanky obsahují především inulin, rozpustnou vlákninu s probiotickými účinky. Dále pryskyřice, soli draslíku, glykosidy cichorín a intybín, kyselinu tříslovou, slizy a cholin.
Co dokáže čekanka?
- čistí krev a podporuje její tvorbu
- snižuje vysokou hladinu cholesterolu
- pročišťuje cévy
- je prevencí srdečně-cévních onemocnění
- zlepšuje také činnost jater a žlučníku, podporuje vylučování žluči.
- podporuje trávení
- prospívá při chorobách jater a žlučníku
- napomáhá látkové přeměně
- detoxikuje organismus
- pročišťuje a podporuje funkci jater
- kořen se uplatňuje i při léčení cukrovky
- mladé čerstvé listy lze upotřebit jako salát
- pražený kořen čekanky se používá jako náhrada kávy – obsahuje ho i legendární Melta
- uleví při zácpě i žaludeční nevolnosti
Sběr a úprava
Sklízejí se celá nadzemní část i kořen. Kořen se sbírá v březnu nebo od září do října. Svěží nať spolu s květinami a nadzemními lístky se sklízí dopoledne a suší se na stinném místě nebo v umělých podmínkách při teplotě do 50 ° C. Kořeny se vybírají ze země v září, říjnu nebo na jaře. Umyjí se a rozkrájí na 10 – 15 cm dlouhé kousky. Suší se ve stínu.
Pokračování na další straně