plná živin

Čekanka obecná obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten a lutein , z minerálních látek jsou zastoupeny  železo, hořčík, vápník, draslík, selen, mangan, sodík, měď a zinek . Kořen i nať čekanky obsahují především inulin, rozpustnou vlákninu s probiotickými účinky. Dále pryskyřice, soli draslíku, glykosidy cichorín a intybín, kyselinu tříslovou, slizy a cholin.

Co dokáže čekanka?

  • čistí krev a podporuje její tvorbu
  • snižuje vysokou hladinu cholesterolu
  • pročišťuje cévy
  • je prevencí srdečně-cévních onemocnění
  • zlepšuje také činnost jater a žlučníku, podporuje vylučování žluči. 
  • podporuje trávení
  • prospívá při chorobách jater a žlučníku
  • napomáhá látkové přeměně
  • detoxikuje organismus
  • pročišťuje a podporuje funkci jater
  • kořen se uplatňuje i při léčení cukrovky
  • mladé čerstvé listy lze upotřebit jako salát
  • pražený kořen čekanky se používá jako náhrada kávy – obsahuje ho i legendární Melta
  • uleví při zácpě i žaludeční nevolnosti

Sběr a úprava

Sklízejí se celá nadzemní část i kořen. Kořen se sbírá v březnu nebo od září do října. Svěží nať spolu s květinami a nadzemními lístky se sklízí dopoledne a suší se na stinném místě nebo v umělých podmínkách při teplotě do 50 ° C. Kořeny se vybírají ze země v září, říjnu nebo na jaře. Umyjí se a rozkrájí na 10 – 15 cm dlouhé kousky. Suší se ve stínu.

Pokračování na další straně