Rajče

Bazalka odpuzuje molice (Trialeurodus vaporarium). Hodí se k rajčatům. Ke každému stonku rajčat zasaďte tři sazenice bazalky. Dobrými sousedy rajčat jsou hlávkový salát, čekanka, česnek, kedlubny, mrkev, kukuřice, hrášek, ředkvičky, slunečnice, cibule, česnek, řepa, celer a kmín. Špatně se snáší s fenyklem a hráškem a je žádoucí jej sázet co nejdále od brambor.

Mangel
Není přehnaně náročná, takže jejími dobrými sousedy budou mrkev, nízké fazole, čekanka, ředkvičky a zelí.

Česnek

Vysazena v blízkosti růží odhání klasy. Při výsadbě kolem ovocných stromů je účinný proti ovocným molům. Chrání proti kadeřavosti listů broskvoně a strupovitosti jablka. V blízkosti rajčat odpuzují roztoče. Jeho blízkost však nesnášejí fazole, hrách a zelí.

Brokolice
Zasazený koprem nebo mátou roste lépe. Skvěle se hodí i k jahodám.

fazole
Nízké fazole je dobré sázet se slunečnicí nebo čekankou, protože mají rády polostín. Všechny druhy fazolí je dobré sázet kukuřicí, bramborami, kukuřicí a celerem, protože tyto rostliny vyžadují hodně živin a fazole fixují dusík. Je méně pravděpodobné, že bude napaden škůdci, pokud jsou vedle něj vysazeny petúnie. S chubarem sílí.

Hrách
Výsadba hrášku s kukuřicí stimuluje růst kukuřice. Dobrými sousedy hrášku jsou salát, kedlubny, kopr, mrkev, čekanka, zelí, fenykl, cuketa a ředkvičky. Špatnými sousedy jsou cibule, česnek, brambory, rajčata, pórek a vysoké fazole.

Jablko

Pokud zasadíte pažitku v blízkosti jablka, je méně pravděpodobné, že se u vás objeví svrab nebo jabloň fusicladia (Venturia inaequalis). K ní je dobré vysadit pelyněk, který chrání před vši, a také jetel, který obohacuje půdu o dusík.

jablko3

Okurka
Dobrými sousedy okurek jsou cibule, česnek, salát, kopr, nízké fazole, řepa, anýz, vysoké fazole, celer, zelí, fenykl, koriandr a kmín. Špatné – brambory, rajčata, čekanka a ředkvičky.

Brambor
Chcete-li zvýšit jeho odolnost, zasaďte do blízkosti brambor trochu křenu. Dobrými sousedy brambor jsou také kedlubny, nízké fazole, fazole, máta, špenát, mečík, a kmín .

Zdroj.