Druhou možností je zeleninu usušit na radiátoru nebo v sušičce ovoce a zeleniny.

Pokud zvolíte sušení na radiátoru, zeleninu je předtím dobré nakrájet na malé kousky, uvařit a až následně usušit na radiátoru. Sušit však klidně můžete i syrovou zeleninu.

K sušené zelenině přidáme natě (petrželovou i celerovou), libeček a vše spolu umeleme v mlýnku na maso, případně rozmixujeme v kuchyňském robotu.

Základní recept na vegetu neobsahuje sůl, pokud ji však chcete do vegety přidat, získáte typickou slanou chuť. Do vegety můžete přidávat další druhy zeleniny – brokolici, česnek, květák, houby nebo exotické koření – kurkumu, koriandr, chilli. Dobrým nápadem je vegetu rozdělit do menších uzavíratelných nádob a do každé přidat jiný tip koření, bylinku nebo vybraný druh zeleniny.
Domácí vegeta je vhodná na ochucování jídel, nebo jen tak – na máslový chlebíček či do domácí pomazánky. Bez obav ji můžete dát i malým dětem (pro ně je však nejvhodnější verze bez soli).

Vegetu skladujeme na suchém a chladném místě v uzavíratelné nádobě.

Zdroj:Irecept

ZANECH STOPU

Please enter your comment!
Please enter your name here