Účinky – jáhly a zdraví

Tolik pozitivních účinků v jedné potravině je skutečně úctyhodných. Jáhly nebo loupané proso se Vám vyplatí konzumovat a můžete ho jíst i během hubnutí.

  • Zvyšuje funkci imunitního systému
  • Detoxikuje tělo a trávicí systém
  • pomoc slinivky 
  • Rozpouští ledvinové a žlučníkové kameny
  • Zlepšuje trávení a vyprazdňování
  • Odkyseluje žaludek (kyselina, pálení žáhy)
  • Podporuje krvetvorbu (chudokrevnost, anémie)
  • Podporuje (zpevňuje) kostní tkáň (Osteoporóza)
  • Udržuje pevné kosti, zuby, vlasy, nehty
  • Vhodný v těhotenství zajistí zdravý vývoj plodu

hubnutí

Jáhly (loupané proso) patří do kategorie vyšší energetické hodnoty, ale to nic nemění na tom, že má mnohem více zdravotních pozitiv, než kterákoli jiná potravina. Při hubnutí Vám doporučuji jíst potraviny ze jáhel na snídani, nebo během dne oběd, večeře ale jen pokud na snídani jáhly nebylo.  Nastartuje Vám vyprazdňování, trávení a také metabolismus, takže vše co během dne přijmete, hned i spálíte (týká se to samozřejmě jen zdravých a lehkých potravin) .

Chrání srdce a cévní systém

jáhly je výborný spojenec pro srdce a cévy – zlepšuje jejich stav, elasticitu a dodává do cévního systému potřebné látky pro jeho správnou funkci. Jde také o vynikající prevenci před infarktem a dalšími cévními potížemi.

Pro ledviny a žlučník

Také pro tyto orgány je jáhly velm potřebné a prospěšné. Jeho pravidelná konzumace totiž pomáhá rozpouštět ledvinové i žlučníkové kameny a přispívá ke zdravé fukcí těchto orgánů.

Nejdříve jáhly důkladně omyjte. Potom ho spařte vroucí vodou, propláchněte studenou a nechte okapat. (Spářením se odstraní jeho hořká chuť). Jáhly pak vařte v osolené vodě či v mléce. Stačí ho vařit trochu, jeho objem se totiž několikanásobně zvýší.

Jáhly jako příloha – použijte 1,5 násobný objem tekutiny, vařte ho asi 15 minut a nechte sevřít v hrnci pod pokličkou. Těsně před konzumací pokapejte jáhel olivovým olejem, bude lahodnější.

Jáhly jako kaše – objem tekutiny zvyšte na 3-4 násobek. Přimíchejte do ní posekané voňavé natě. Kaše se hodí k jídlům ze zeleniny.

Očistná kúra slinivky za 21 dní

Pokud jste se již střely s bolestmi slinivky, zkuste tuto regenerační kúru. Stačí, když po dobu 21 dní vyměníte večeři za tuto kaši (případně jiný chod během dne).

potřebujeme:

  • 200 g jáhel
  • 2 litry vody
  • 300 g dýně
  • trochu másla

postup:

  1. Jáhly uvaříme ve vroucí vodě.
  2. Dýni nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Dýni přidáme k jáhly a necháme rozvařit, dokud nevznikne konzistence pyré.
  4. Nakonec vmícháme máslo a je to.

Zdroj:otozh.com.ua