Sodík
Přebytek sodíku může vést ke stavu hypernatremie. Důsledky přílišné konzumace tohoto prvku jsou poruchy kardiovaskulárního systému, jako je hypertenze, stejně jako problémy s rovnováhou voda-elektrolyt a kyselina-báze. Může se to mimo jiné objevit pocit velké žízně, nevolnost, pocit únavy a ospalosti, bušení srdce, bolest hlavy a závratě.

Klíčem je sůl s mírou, která je hlavním zdrojem sodíku ve stravě. Doporučená jedna čajová lžička denně by neměla být překročena.

Cukr
Konzumace cukrů může způsobit rychlé změny v těle a způsobit rychlý návrat pocitu hladu. Výsledkem může být snížená sekrece inzulínu, což může vést k rozvoji cukrovky typu 2. Cukr také ničí kolagen a elastin, kterým vděčíme za krásu pokožky.

Mezi hlavní zdroje cukru, kterým je třeba se vyvarovat, patří sladkosti, koláče, čokoláda, ale také jogurty, sýry, džusy a nápoje a také reklama na zdravé ochucené vody a snídaňové cereálie.

Glutaman sodný
Glutamát sodný je populární zvýrazňovač chuti potravin, který může způsobit mnoho nepříznivých onemocnění. Někteří si stěžují na bolesti hlavy a závratě, jiní – srdeční problémy. Může také způsobit alergické reakce.

Mezi zdroje glutamátu sodného patří instantní potraviny, stejně jako hotová jídla dostupná ve sklenicích, stejně jako konzervy, paštiky a dokonce i směsi koření na nádobí.

Zdroj:o2pl