V první řadě se jedná o potraviny bohaté na sacharidy. Při nesprávném smažení nebo vaření v nich vzniká akrylamid – látka, která může vyvolat rozvoj rakoviny. Z tohoto důvodu vědci doporučují nevařit potraviny bohaté na sacharidy při teplotách nad 175 stupňů. Při vyšší tepelné úpravě se do těla dospělého člověka dostává 36 % nebezpečné sloučeniny z brambor, 30 % z kávy, 13 % z chleba. U dětí je obsah karcinogenu ještě vyšší: 43 % z brambor, 20 % z chipsů a čokolády, 16 % z chleba.

Navíc podle odborníků mohou být rýžové koláčky a rýžové kaše pro děti velmi nebezpečné. Protože se tyto potraviny připravují při vysokých teplotách, mohou obsahovat anorganický arsen. Milovníci rýžových pokrmů, kteří je konzumují delší dobu, se tak vystavují riziku vzniku onkologie sami u sebe.

Také známé potraviny jako rýže, brambory nebo chléb, vařené při teplotách nad 120 stupňů, mohou obsahovat nebezpečné sloučeniny, jako je olovo, kadmium, PCB a dioxin, říkají dánští odborníci. Jejich neustálá konzumace může vyvolat rakovinu.

Zdroj.Lifehacker